10:42 / 22.07.2021.

Autor: HRT/Hina

Vlada prihvatila Nacrt prijedloga zakona o obrazovanju odraslih

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Zeljko Lukunic / epa

Vlada je prihvatila Nacrt prijedloga zakona o obrazovanju odraslih kojim će se unijeti značajne promjene u sustav, poglavito u usklađivanju obrazovnih programa s potrebama tržišta rada i kvaliteti provedbe programa obrazovanja. Predviđeno je 300 milijuna kuna za obrazovanje 30.000 odraslih do 2026.

Ključne promjene koje donosi novi zakon su priznavanje neformalno i informalno stečenih znanja i vještina, financiranje cjeloživotnog obrazovanja Zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru sa ciljem podizanja kvalitete i relevantnosti programa obrazovanja i kako bi se bolje odgovorilo na potrebe tržišta rada, istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Također, predviđa se uključivanje niskokvalificiranih odraslih osoba u cjeloživotno učenje te uvođenje sustava osiguravanja kvalitete rada ustanova za obrazovanje odraslih.

Obrazovanje odraslih u Hrvatskoj treba urediti sukladno recentnim strateškim dokumentima donesenim na razini EU-a ropske unije, u kojima se naglašava značajna uloga sustava obrazovanja odraslih u procesu oporavka te zelene i digitalne tranzicije. Predviđeno je 300 milijuna kuna za obrazovanje 30.000 odraslih do 2026. Namjera je da se do 2030. dostigne prosjek EU-a, u obrazovanju odraslih jer smo sada na 3,5 posto, a EU-ov prosjek je 10,8 posto. 

Osigurano 25 milijuna kuna za programa i projekte za Hrvate u BiH

Vlada je prihvatila i Prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu. U proračunu za 2021. osigurana su financijska sredstva u iznosu od 25 milijuna kuna, izvijestio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko MiIas.

Osnovano je međuresorno Povjerenstvo za koordinaciju potpore i financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu. Nakon provedenog javnog natječaja, na koji je stiglo 380 prijava, Povjerenstvo je raspodjelilo 25 milijuna kuna u 79 programa i projekata.

Neki od tih programa/projekata su izgradnja nove zgrade Doma zdravlja u Kiseljaku, izgradnja edukacijsko-rehabilitacijskog centra za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju u Grudama, dovršetak izgradnje Športske dvorane Kupres, obnova školske knjižnice u Kaoniku, izgradnja vodovodne mreže u naselju Domaljevac, rekonstrukcija Male Vijećnice u Odžaku, rekonstrukcija Kulturnog centra Stolac i Dani hrvatskog filma - Ivo Gregurević u Orašju.

U odnosu na 2020. sredstva su povećana za 3,5 milijuna kuna, najviše za programe/projekte u području zdravstva (za 2.235.000 kuna), u kategoriji ostala područja (za 1.365.000 kuna), te u području kulture (za 85.000 kuna).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!