Vlada proglasila kraj epidemije, ukida se obveza nošenja maski

11.05.2023.

Zadnja izmjena 11:25

Autor: M.Š./HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti COVID-19, a bit će donesena i 531 odluka o ukidanju obveze nošenja medicinskih maski ili maski za lice. 

Više doznajte u prilogu Nikoline Ćosić:

- Proglašenjem epidemije 11. ožujka 2020., uspostavljeni su nužni instrumenti radi zaštite zdravlja stanovništva, na isti dan kad je WHO proglasio pandemiju. COVID-19 će najvjerojatnije biti prisutan trajno u populaciji, manjim ili većim intenzitetom. Nove će varijante moguće biti zaraznije ili manje virulentne. WHO je 5. svibnja objavio da COVID-19 više ne smatra javnozdravstvenom opašnošću. Proglašenje kraja epidemije u Hrvatskoj temelji se na do danas stečenim spoznajama o virusu, posljedicama bolesti te mogućnosti zaštite populacije. Predlažem Vladi donošenje odluke o prestanku epidemije, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš

Nakon toga, potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je.

- Nakon proglašenja prestanka epidemije više nema razloga da o nužnim epidemiološkim mjerama odlučuje Stožer civilne zaštite. Donijet će se 531 odluka kojom će se ukinuti i jedina odluka koja je na snazi, a to je ona o nužnoj mjeri korištenja medicinskih maski ili maski za lice, istaknuo je dodajući da je ukupno održana 201 konferencija za medije.

- Proglašenjem prestanka epidemije, građani svoje istekle isprave moraju zamijeniti novima u roku od 30 dana, to jest podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava. Jedina obvezna isprava je osobna iskaznica, putovnica i vozačka nisu obvezne osim za potrebe za koje su namijenjene, dodao je. 

Premijer Andrej Plenković i Božinović zahvalili su na suradnji i angažmanu svim županijskim i lokalnim stožerima, sustavu i operativnim snagama Civilne zaštite, policijskim službenicima, inspektorima koji su provodili nadzor, državnim tijelima, institucijama, pravnim osobama i pojedincima koji su pružili pomoć u radu Stožera, svim zdravstvenim radnicima i građanima "bez čijeg odgovornog ponašanja bi sve uvedene mjere bile uzaludne".

Premijer je još jednom izrazio žaljenje zbog gubitka više od 18 tisuća sugrađana te uputio izraze sućuti njihovim obiteljima.

Kronologija - od 25. veljače 2020. do danas


Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj je zabilježen 25. veljače te godine, da bismo do 27. ožujka imali već više od 500 potvrđenih slučajeva, a prvi smrtni slučaj 18. ožujka.

Od 25. veljače 2020. pa do 8. svibnja ove godine ukupno je zabilježeno 1.273.256 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 18.213 preminulo, a ukupno se oporavilo 1.254.564 osoba.

Prvu godinu pandemije obilježili su proljetni lockdown, online nastava, zabrana zadržavanja na ulicama, e-propusnice za napuštanja prebivališta i boravišta. Stroge restrikcije bile su na snazi od kraja ožujka do sredine svibnja, nakon čega je uslijedilo postupno popuštanje.

Prva isporuka cjepiva u Hrvatsku stigla je krajem prosinca 2020. i tada smo bili na vrhuncu drugog vala širenja zaraze, dnevno je umiralo preko 90 ljudi, a broj novozaraženih iznosio je više od 4500.

Zaraza se razbuktavala u valovima, ovisno o mutiranju virusa, a na vrhuncu četvrtog vala epidemije u Hrvatskoj, 10. studenoga 2021., zabilježeno je 7315 novozaraženih u jednom danu, no početkom 2022. prekretnicu u razvoju epidemije donijela je postupna dominacija omikron varijante, koja se brzo širi, ali većinom ne izaziva teže kliničke slike.

Uvođenje epidemioloških mjera pratili su od jeseni 2020. i prosvjedi korona-skeptika, protivnika obaveznog nošenja maski i svih ostalih mjera zaštite od epidemije.

Prema službenim podacima, zaključno sa 7. svibnja u Hrvatskoj je utrošeno 5.361.812 doza cjepiva, a cijepljeno je 59,96 posto ukupnog stanovništva, odnosno 71,34 posto odraslog stanovništva.

Capak: Znatno bolja epidemiološka situacija


Kraj epidemije u našoj zemlji komentirao je i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

- Stekli su se uvjeti zbog epidemiološke situacije i zbog toga što su građani većinom stekli imunitet bilo prebolijevanjem bilo cijepljenjem, a isto tako je tu situaciju prepoznala i Svjetska zdravstvena organizacija koja je proglasila kraj tih hitnih prekograničnih prijetnji, što onda daje osnovu da i zemlje administrativno mijenjaju svoje odluke koje se tiču koronavirusa. Mi smo u Hrvatskoj prepoznali tu situaciju, imamo značajno bolju epidemiološku situaciju, imamo omikron koji je puno manje opasan od prethodnih sojeva te smatramo da su se stekli uvjeti da se proglasi kraj epidemije. Takav je prijedlog HZJZ dao Ministarstvu zdravstva.

"Hrvatska na 73% prosjeka EU-a"


Na početku sjednice premijer Andrej Plenković govorio je o gospodarskoj situaciji. 

- U ovom smo tjednu obilježili 9. svibnja i Dan Europe. Danas smo dio projekta koji uz SAD i Kinu čini tri najsnažnija svjetska projekta, Unija kao cjelina je primjer najviših standarda, poručio je dodajući da je Hrvatska jedina zemlja koji je isti dan ušla u šengensko područje i uvela euro.

- Deset godina je Hrvatska članica EU-a, BDP je na razini 73% prosjeka EU-a, prije je bio na 61. Broj zaposlenih je povećan za 18%, stopa zaposlenosti povećana je na 70%. Rast mirovina, plaća, BDP-a. Prihodi u turizmu su udvostručeni kao i devizne pričuve. Strana ulaganja su učetverostručena otkako smo članica EU-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!