Korak do kraja pandemije: Što smo naučili?

06.05.2023.

Zadnja izmjena 19:00

Autor: Mateja Ribičić/Dnevnik/HRT/A.S.

Korak do kraja pandemije: Što smo naučili?

Korak do kraja pandemije: Što smo naučili?

Foto: HTV / HRT

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da COVID-19 više nije izvanredna globalna opasnost, a to se smatra korakom do proglašenja kraja pandemije. Istražili smo što se mijenja za svakodnevni život građana i kada bi se mogle ukinuti sve mjere.


Koronavirus se pojavio u Kini, u Wuhanu, a nije mu dugo trebalo da stigne u Hrvatsku. Tri godine poslije Svjetska zdravstvena organizacija poručuje - koronavirus više nije globalna zdravstvena opasnost, što mnogi pogrešno interpretiraju kao kraj pandemije. 

- Još nije u potpunosti kraj, ali ide prema nama što se tiče pandemije. Ali izvanredno zdravstveno stanje je ukinuto, što znači da one mjere oko prelazaka granice više nisu potrebne, kazala je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin


Koje su mjere na snazi?

Pavić Šimetin kaže da se i dalje nose maske u zdravstvenim ustanovama i domovima za starije i nemoćne. Zatim imamo obavezu testiranja građana prije hospitalizacije i imamo obavezu izolacije za osobe koje su same pozitivne u trajanju od pet dana, kazala je.

Istaknula je da se nakon proglašenja kraja epidemije, kada je riječ o Hrvatskoj, ukidaju mjere stožera, a ostaju na snazi mjere HZJZ-a koje su vezane isključivo uz karakteristiku bolesti, a ne uz činjenicu postojanja ili nepostojanja pandemije.

U Hrvatskoj se koronavirusom zarazilo više od milijun i 200 tisuća ljudi. Prije 3 godine ulice i trgovi bili su prazni, a danas u posljednjem činu pandemije tek rijetki znaju koje su mjere na snazi.

Obavezne su maske u zdravstvenim ustanovama i domovima za starije, testiranje pri hospitalizaciji te izolacija. No za nekoliko dana i one bi mogle u povijest. HZJZ predlaže ministru, a ministar Vladi ukidanje epidemije - to ćemo napraviti tijekom sljedećih dana, najavljuje Pavić Šimetin.

A tada se ukidaju sve mjere koje je donio Stožer. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upozorava da građani imaju 30 dana od trenutka proglašenja kraja pandemije - za promjenu dokumenata.

Zadržati stečene higijenske navike


Jer ono što je vrijedilo tijekom epidemije, sada se mijenja. No s njezinim završetkom virus ne nestaje, a preporučuje se da se stečene higijenske navike zadrže.

- Kako dolaze nove virusne varijante, onda kolektivna imunost se ne uspijeva u potpunosti razviti da se virus spriječi. Zbog toga čini mi se da će se upravo dolaskom novih varijanti biti potrebno cijepiti i protiv tih varijanti vjerojatno svake sezone, kaže imunolog sa Sveučilišta u Rijeci Zlatko Trobonjača.

Mnogo se neće promijeniti ni u bolnicama


- Što se tiče samih bolnica, mi ćemo i dalje morati provoditi svoje mjere tako da štitimo širenje bolničkih infekcija koje god one bile, naglašava ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić. Zadržati se može, dodaje, i iznimno kolegijalna i kvalitetna suradnja među svim zdravstvenim institucijama.

Što smo naučili?

Ograničenog kretanja, razdvojeni od bliskih ljudi, uplašeni - mnogo smo naučili. "Da cijenimo stvari koje inače uzimamo zdravo za gotovo", "Dosta smo se raslojili, prvenstveno oko priznavanja postojanja virusa i cijepljenja", "Trebalo bi slušati one koji nešto znaju o tome, a ne da mi donosimo odluke s ulice", neke su od reakcija građana.

A struka kaže - virusa se treba i dalje čuvati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!