Vlada: strože mjere za 4 županije, 10-ak županija prelazi na online nastavu

25.03.2021.

12:38

Autor: HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / IMS

Temom pandemije sjednicu Vlade otvorio je premijer Andrej Plenković. U uvodnom obraćanju istaknuo je da će zbog sve teže epidemiološke situacije nastava u desetak županija ponovno prijeći na C model, odnosno online nastavu. Isto tako je rečeno da se već od danas u četiri županije pooštravaju mjere. 

Ministar Davor Božinović na današnjoj je sjednici Vlade izvijestio naime da je od zadnje sjednice Vlade, a zbog pogoršane epidemiološke situacije, Nacionalni stožer civilne zaštite donio četiri odluke na prijedloge županijskih stožera civilne zaštite kojima se pooštravaju postojeće mjere.

To su županijski stožeri Primorsko-goranske županije, Karlovačke županije, Zagrebačke županije, kao i Dubrovačko-neretvanske županije, gdje od danas stupaju na snagu strože epidemiološke mjere za područje cijele županije.

- Dakle, one su proširene i za područje gradova Metković, Ploče, Opuzen te općina Pojezerje, Slivno, Kula Norinska, Zažablje, kazao je Božinović.

Mjere se prije svega odnose na ograničenje broja osoba na javnim događanjima i okupljanjima te obustavu rada ugostiteljskih objekata, osim onih iz skupine hoteli i kampovi, učenički i studentski domovi, a dozvoljena je dostava hrane, pića, napitaka i slastica uz pridržavanje epidemioloških mjera, rekao je Božinović, pojasnivši na kraju sjednice kako se mjere o zatvaranju ugostiteljskih objekata odnose samo na Dubrovačko-neretvansku županiju.

Stožer sutra detaljnije o mjerama

- Pandemija ne jenjava. Stožer će sutra detaljnije govoriti o mjerama osobito kada je riječ o održavanju školske nastave. Otprilike u 10-ak županija prešlo se ili se prelazi na model C s obzirom na epidemilošku situaciju, rekao je na sjednici premijer Andrej Plenković.

Produljenje mjera za gospodarstvenike

Vlada je odlučila produljiti i mjere za gospodarstvenike, odnosno one koji su pogođeni epidemiološkim mjerama. To se odnosi na mjere o 4 tisuće kuna mjesečno, kao i subvencioniranje fiksnih troškova. 

- Četiri tisuće kuna, fiksni troškovi, skraćeno radno vrijeme... Nastavljamo s, ja bih rekao, najuspješnijom mjerom u ovih godinu dana, za koju smo do sada izdvojili 10 milijardi kuna i ona se odnosila na oko 120 tisuća poslodavaca i 680 tisuća radnika koji su zahvaljujući mjeri Vlade dobivali plaću u proteklih godinu dana, u različitim naravno mjesecima i dinamikom ovisno o gospodarskoj situaciji, rekao je premijer Plenković.

Produljenje mjera za potresom pogođena područja

Također, Vlada je odlučila produljiti i mjere koje se tiču potresom pogođenih područja. Odnosi se to na oslobađanje plaćanja električne energije, kao i besplatnu cestarinu Zagreb-Sisak, odnosno Lekenik.

Apel građanima

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici je izvijestio da je od 161 uspješno sekvenciranih genoma u proteklih tjedan dana, 113 uzoraka britanska varijanta koja sada čini 70 posto ukupnog broja sada sekvenciranih uzoraka. 

- Svjesni činjenice bržeg širenja novih varijanti virusa, a osobito imajući na umu nadolazeće uskrsne blagdane, pozivam građane na poseban oprez pri planiranju svojih aktivnosti. Apeliram na izbjegavanje većih druženja, s posebnim naglaskom na brigu o našim starijim članovima obitelji, kao i onima s kroničnim bolestima, rekao je Beroš. 

Nakon sjednice Vlade premijer Plenković sudjeluje na videosastanku čelnika članica Europske unije, a na kojemu će kao gost biti i američki predsjednik Joe Biden. Glavne teme: borba protiv pandemije koronavirusa, ali i nastojanja da se ubrza procjepljivanje stanovništva, odnosno načini kako da se distribuira što više cjepiva farmaceutskih tvrtki koje s tom distribucijom kasne. Taj sastanak će se nastaviti i sutra.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!