Vlada: Suglasnost za ugovor o ustrojavanju hitne helikopterske službe

31.08.2023.

15:11

Autor: D.M./HRT/Hina

Hitna helikopterska služba, arhivska fotografija

Hitna helikopterska služba, arhivska fotografija

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Ministarstvu zdravstva Vlada je na sjednici dala suglasnost za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u razdoblju od 2024. do 2030. godine, za sklapanje ugovora o javnoj nabavi usluge helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) na četiri lokacije.

- Hrvatska se obvezala uspostaviti adekvatan sustav helikopterske hitne medicinske službe te uspjela kroz instrument za tehničku potporu glavne uprave Europske komisije za potporu strukturnim reformama dobiti i realizirati tehničku pomoć te programirati djelomično financiranje ovog projekta iz fondova EU, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministarstvo je provelo otvoreni postupak javne nabave za lokacije - Rijeka i Split (Grupa 1) te Zagreb i Osijek (Grupa 2) i ukupna je vrijednost ugovora 62.5 milijuna eura s PDV-om.

Pružatelj usluge mora osigurati uslugu u trajanju od 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu za Grupu 1, a za vrijeme dnevne vidljivosti sedam dana u tjednu za Grupu 2.

- Nabavom usluge HHMS-a osigurava se zbrinjavanje teško ozlijeđenih ili kritično oboljelih osoba u okviru tzv. zlatnog sata kroz primarne letove. Zbrinjavanje pacijenta unutar zlatnog sata povećava šanse za preživljavanje ozlijeđenih od 30 do 50 posto te omogućuje najbolje šanse za kvalitetan oporavak ozlijeđenih, naglasio je Beroš.

Premijer Andrej Plenković ocijenio je kako helikopteri mogu napraviti "ključnu razliku" da pacijenti prežive i dobiju odgovarajuću zdravstvenu skrb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!