07:19 / 05.12.2018.

Autor: D.M./HRT

Vlada u Sabor uputila Zakon o udžbenicima

Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predloženi zakon među glavnim je preduvjetima provedbe kurikularne reforme, a njegovo donošenje u Saboru očekuje se do 14. prosinca.
Zakon o udžbenicima, zbog kojeg je HNS zaprijetio izlaskom iz vladajuće koalicije, Vlada je uputila u Hrvatski sabor. Predloženi zakon među glavnim je preduvjetima provedbe kurikularne reforme, a njegovo donošenje u Saboru očekuje se do 14. prosinca. 

Vrdoljak: 'Garancija premijera za zakon o udžbencima'

Divjak: Veća digitalizacija, udžbenici lakši i jeftiniji

Taj zakonski prijedlog, prema riječima ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, donosi niže cijene udžbenika, lakše torbe i jasno daje zeleno svjetlo digitalizaciji u školama. Zakon je, dodala je Divjak - usklađen sa svim primjedbama koje su došle iz Sabora i Vlade. U odnosu na prethodni zakon, revidirani su koeficijenti za izračun cijene udžbenika. Od 1. do 4. razreda osnovne škole, npr., najviša cijena udžbenika i radnih materijala je oko 460 kuna. Korigirani su rokovi za predaju rukopisa udžbenika na procjenu, odnosno rokovi za stručnu procjenu - 60 dana. Dorađena je definicija udžbenika i pojašnjena procedura odobravanja ostalih materijala koji nisu u užoj definiciji udžbenika i njihovo smještanje u virtualni repozitorij.

Prema prijedlogu zakona, Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobravalo bi samo udžbenike dok dopunska i pomoćna nastavna sredstva (radne bilježnice, zbirke, atlasi itd.) postaju drugi obrazovni materijali o čijem korištenju odlučuju škole odnosno učitelji, u skladu sa zahtjevima kurikuluma i autonomijom škola i učitelja. Postupak utvrđivanja usklađenosti udžbenika s kurikulumom i međupredmetnim temama provodila bi stručna povjerenstva koja bi imenovao ministar, a njihov sastav bio bi tajan.

U Sabor je Vlada uputila i izmjene i dopune Zakona o plovidbi i lukama unutarnjih voda kojim se predlaže prestanak rada Agencije za vodene putove čije bi poslove s početkom iduće godine preuzelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.


-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!