15:09 / 05.12.2019.

Autor: S.M./HRT

Vlada usvojila koeficijente i dodatke na plaću prosvjetarima

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na dnevnom redu Vladine sjednice je i Nacrt prijedloga zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta.
Održana je sjednica Vlade RH na čijem je dnevnom redu, među ostalim, bio prijedlog izmjena i dopuna Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijenata u javnim službama. Vlada je prihvatila i Sporazum o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnim i srednjim školama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju.

- Aladrović o štrajkovima: Do lančane reakcije ne bi trebalo doći - Saboru upućen prijedlog zakona o Vukovaru - Zakon o gradnji usklađuje se s EU direktivom - Kroz tri pravosudna zakona pooštravaju se kazne za nasilnike

Premijer Andrej Plenković još je u ponedjeljak najavio da će danas o koeficijentima biti riječi na sjednici Vlade. Vlada i sindikati dogovorili su 3-postotno povećanje koeficijenta od 1. prosinca ove godine, te još 1-postotno od 1. lipnja 2020. Dodatnih 2 posto bit će isplaćeno od 1. siječnja 2021. godine.

Čelnik školskog sindikata Preporod Željko Stipić najavio je danas da njegov sindikat neće večeras potpisati sporazum s Vladom, budući da se provedenim izjašnjavanjem čak 61,82% od ukupno ispitanih 10.677 članova sindikata i drugih sudionika štrajka izjasnilo protiv sporazuma.

Andrej Plenković je na sjednici Vlade uvodno istaknuo kako se danas potpisuje temeljni kolektivni ugovor i dodatak koji je dogovoren sa sindikatima.

- Za nas je najvažnije da su djeca u školi od utorka. S tim smo omogućili da se uz određene nadoknade za koje očekujemo da neće izazivati nove troškove jer smo sukladno praksi odlučili isplatiti dane provedene u štrajku. Očekujemo da oni učitelji i profesori koji su bili u štrajku odrade nadoknadu bez dodatnih sredstava, dodao je Plenković.Na dnevnom redu Vladine sjednice bio je i Nacrt prijedloga zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!