11:56 / 14.07.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Vlada dala suglasnost za prihvaćanje Hreljina amandmana

Ivano Hrelja

Ivano Hrelja

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Vlada je u srijedu priopćila da je na telefonskoj sjednici donijela Zaključak kojim se daje prethodna suglasnost predstavniku Vlade za prihvaćanje amandmana zastupnika Silvana Hrelje od 8. srpnja, na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Vladin predstavnik prihvatio je u srijedu u Hrvatskom saboru amandman Silvana Hrelje (HSU) na izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koji će i korisnicima najniže mirovine omogućiti rad do četiri sata bez umanjenja mirovine.

Korisnicima prava na starosnu, prijevremenu starosnu mirovinu, invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad i obiteljsku mirovinu, koji su ta prava ostvarili do 31. prosinca 2013. pripada pravo na najnižu mirovinu u slučaju zaposlenja do polovice punog radnog vremena, stoji u Hreljinu amandmanu.

Na taj bi se način, tumači, i tim korisnicima poboljšale materijalne prilike i potaknulo uključivanje u svijet rada i nakon umirovljenja.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) će po službenoj dužnosti zatečenim korisnicima mirovine kojima je isplata najniže mirovine za vrijeme zaposlenja na pola radnog vremena bila obustavljena, uspostaviti isplatu najniže mirovine bez donošenja rješenja, najkasnije u roku tri mjeseca od stupanja na snagu Zakona, počevši od 1. kolovoza ove godine, ako je to za njih povoljnije, navodi se u Hreljinu amandmanu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!