07:23 / 28.11.2018.

Autor: D.M./HRT

Vladajuća koalicija razgovarala o udomiteljstvu

Foto: PatrikMacek/PIXSELL

Foto: PatrikMacek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Koalicijski partneri, HDZ i HNS, razilaze se u vezi s pitanjem treba li udomljivanje dopustiti životnim i neformalnim životnim partnerima.
Prije užeg kabineta Vlade, sastala se vladajuća koalicija. Razgovarali su, između ostalog, i o zakonu o udomiteljstvu o kojem će se sutra raspravljati u Saboru, a koji je uzburkao odnose između koalicijskih partnera HDZ-a i HNS-a. Vlada neće povući prijedlog zakona, a HNS ne odustaje od amandmana u korist istospolnih zajednica kao udomiteljskih. HNS za Zakon neće glasovati, bit će, kažu, suzdržani. - Izglasavanje Zakona o udomiteljstvu ne bi trebalo biti upitno
- Beljak i Makar o Zakonu o udomiteljstvu

Jasno je svatko iznio svoj stav, rekao je šef HNS-a Ivan Vrdoljak nakon sastanka. Što se tiče Zakona o udomiteljstvu, rekao je da je jasan stav HNS-a, da će dati amandman. "Ukoliko se amandman ne prihvati, nećemo glasati za zakon. I to je to", rekao je, ponovivši da će biti suzdržati, a onda slijedi preispitivanje ustavnosti tog članka.Vlada neće prihvatiti amandman HNS-a, no koalicija i parlamentarna većina neće zbog toga doći u pitanje, poručio je uoči sastanka premijer Andrej Plenković.

Radimir Čačić rekao je da nema smisla sudjelovati u "nekakvom duplom pasu, u kojemu HNS glumi da nešto liberalno predlaže, a HDZ glumi da ima nekakvog strateškog partnera". "U Hrvatskoj postoje ozbiljni problemi s djecom u domovima, ali to ovdje nitko ne spominje. Imamo petstotinjak djece koja bi bila najsretnija da nisu u domovima i da budu posvojena.  Mijenjali su se zakoni, propisi i na kraju smo došli do toga da od 120-ero djece, koliko ih se posvajalo do pred dvije godine, prošle godine ih je udomljeno tek 60", kazao je Čačić uoči sastanka.

Na pitanje kako će Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika glasovati u vezi Zakona o udomiteljstvu, Milan Bandić je odgovorio kako je njemu prirodno i najnormalnije da "djeca imaju tatu i mamu", a sve ostalo prepušta drugima.Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor izjavio je da je najveći problem predloženog Zakona o udomiteljstvu profesionalno udomiteljstvo kojim će se baviti ljudi kako bi od države dobili novce.To je uvođenje američkog sustava u hrvatsko zakonodavstvo. Upitan je li za to da istospolni parovi mogu udomiti djecu, rekao je da se HSLS kao liberalna stranka zalaže da svi građani budu ravnopravni u svojim obvezama i pravima. "Kad od građana naplaćujete poreze ne pitate ih kojeg su opredjeljenja niti nacionalnosti, kazao je. Upitan hoće li HSLS podržati HNS-ov amandman, rekao je da će to vidjeti.

HDSSB neće podržati amandman HNS-a zato što smatra da je Vladin prijedlog dobar, normalan i općenarodno prihvatljiv, rekao je predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!