12:42 / 20.07.2020.

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik/IMS/HRT

Vladajući i oporba podijelili saborske funkcije

Foto: ilustracija, Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Točna se imena predsjednika i potpredsjednika radnih tijela još ne znaju, ali zna se odnos snaga - vladajućima 16, a oporbi 14.
U Saboru je održan neformalni sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić istaknuo je da su se dogovorili o podjeli radnih tijela u Saboru te konstituiranju 10. saziva Sabora. Točna se imena predsjednika i potpredsjednika radnih tijela još ne znaju, ali zna se odnos snaga. Vladajućima 16, a oporbi 14 radnih tijela. 

- Bogat politički tjedan
- Fuchs: Prihvatio sam biti novi ministar
- Evo kako će se s obzirom na koronavirus konstituirati Sabor

HDZ-ov Branko Bačić nakon sastanka je izjavio kako je predložio arhitekturu radnih tijela Sabora na tragu posljednjeg, 9. saziva što su oporbenjaci i prihvatili. Promjena je samo u tome da je Odbor za poljoprivredu pripao vladajućima, a Odbor za europske poslove oporbenim strankama, rekao je Bačić. Dogovor je da to mjesto dobiju dva najjača kluba iz oporbene kvote, to su SDP i klub Domovinskog pokreta.

Još nije poznat SDP-ov kandidat za potpredsjednika Sabora

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk nije htio komentirati koje su saborske dužnosti u parlamentarnoj kvoti pripale njegovoj stranci, tek je rekao da je raspodjela slična prethodnom mandatu. Nije htio otkriti ni tko će iz SDP-a biti potpredsjednik Sabora. Kratko je komentirao odluku predsjednika Republike Zorana Milanovića da ne dođe na konstituirajuću sjednicu Sabora u srijedu rekavši da je on tako odlučio i da o tome nema neko posebno stajalište. Za kritike iz redova SDP-a na Milanovićevu odluku, rekao je da im se neće pridružiti, ali ih, dodaje, neće ni demantirati.

Domovinski pokret ima potpredsjednika Sabora

Milan Vrkljan iz Domovinskog pokreta, koji će biti predsjednik njihova zastupničkog kluba, kazao je da im je u raspodjeli dužnosti pripalo mjesto potpredsjednika Sabora i predsjednička mjesta u Odboru za obitelj, mlade i sport te u Odboru za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu. Usto, dobili su još i tri potpredsjednička mjesta u odborima. Nije htio odgovoriti tko će biti njihov potpredsjednik Sabora, niti potvrditi da će to biti njihov čelnik Miroslav Škoro, samo je najavio da će o tome do sutra odlučiti tijela stranke.

Onima koji su rekli da neće glasati za Škoru kao potpredsjednika Sabora, što su najavili iz platforme Možemo, poručio je da je to njihov problem te dodao da njegova stranka ne ulazi u Sabor da bi radila nered i izazivala antagonizme i da bi ih iznosili iz sabornice. Najavio je da će biti konstruktivna oporba uvjeren da imaju izuzetno kvalitetan klub sa stručnim ljudima te da će podržati sve što je za dobrobit hrvatskog naroda.

Most NL dobit će dva predsjednička mjesta u saborskim radnim tijelima, u Odboru za ravnopravnost spolova te u Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, kao i dva potpredsjednička mjesta, u Odboru za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Odboru za ratne veterane, izjavio je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Grmoja na čelu Antikorupcijskog vijeća, Selak Raspudić u Odboru za ravnopravnost spolova?

Kaže da postoji mogućnost da će Nino Raspudić biti član Odbora za Hrvate izvan RH budući da je to područje koji se inače bavi, te da on bude u Vijeću za borbu protiv korupcije. Neslužbeno se čuje da bi u ovom mandatu Grmoja mogao voditi Antikorupcijsko vijeće, dok bi Marija Selak Raspudić vodila Odbora za ravnopravnost spolova, iako se konačna odluka o tome očekuje do sutra.

Čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević izvijestio je da će im pripasti jedno predsjedničko i dva potpredsjednička mjesta u saborskim odborima. Komentirajući izjavu Katarine Peović iz Radničke fronte kako neće podržati Škoru za potpredsjednika Sabora, Tomašević je kazao kako postoji opcija da se jednostavno ne uključe tijekom glasovanja.

- Dogovorit ćemo se, postoji opcija da se jednostavno ne uključimo u glasovanje, to je oporbena kvota, Domovinski pokret je drugi najveći oporbeni klub tako da ne vjerujem da ćemo glasati protiv, kazao je.

Sastanku su se odazvali svi, osim Dalije Orešković, umjesto koje je stigao Dario Zurovec. To je bio, kaže Dalija Orešković, jedan telefonski poziv koji je rekao, Branko Bačić zove - bez riječi povodom čega. Na takav telefonski poziv, kaže Orešković, mogu odgovoriti samo - guske u magli. Nekoliko puta sam ih zamolila da se poziv uputi putem maila, da se uopće vidi o čemu se radi, dodaje.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!