Vladina križaljka: Tko odlazi, a tko ostaje?

08.07.2020.

07:09

Autor: P.F./HRT/Studio 4/HRT4/Dajana Šošić/Dnevnik/IMS

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon što se formirala parlamentarna većina, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nastavio je u Banskim dvorima konzultacije o novoj vladi.
Nakon što se formirala parlamentarna većina, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nastavio je u Banskim dvorima konzultacije o novoj vladi. Prvi je cilj da bude manja i efikasnija, no imena i broj ministarstava još se ne otkrivaju.

Tko odlazi, a tko ostaje

- U Vladi se polako slaže nova kadrovska križaljka. Ono što je za sada poznato je da će nova Vlada imati manji broj ministarstava nego prethodna. Neslužbeno se spominje 5 do 8 ministarstava manje. U Vladi će redom sjediti članovi HDZ-a, a u Vladu bi trebao ući i predstavnik nacionalnih manjina. Koji će konkretno resor manjinci dobiti, hoće li to biti ministarstvo bez portfelja za društvena pitanja ili neki drugi konkretni resor o tome tek traju razgovori. Sutra će se na tu temu u Vladi sastati premijer i predstavnici nacionalnih manjina.

Rekla je i kako dolazeći u Vladu ministri nisu željeli nagađati tko odlazi, a tko ostaje.

- Neslužbeno kao ministri koji sigurno ostaju spominju se Zdravko Marić, Vili Beroš, Davor Božinović, Tomislav Ćorić, Tomo Medved, Oleg Butković, Nina Obuljen Koržinek.Među ministrima koji su posljednji došli u Vladu i u njoj ostaju spominju se Josip Aladrović i Ivan Malenica.

- Kad se govori o smanjenju broja ministarstva neslužbeno se spominje mogućnost spajanja pojedinih resora, primjerice ministarstva rada i socijalne politike. Da se o tome razmišlja potvrdio je to i ministar rada Aladrović. Spominje se i spajanje pravosuđa i uprave, obrane i branitelja, energetike, turizma i gospodarstva. Također se spominje mogućnost ukidanja ministarstva državne imovine na čelu kojeg je ministar Banožić, odnosno transformacija u Središnji ured državne imovine, dodala je.

Ministar Grlić Radman: Služim domovini


Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman na pitanje ostaje li ministar rekao je kako on služi domovini.

- HDZ me stavio na listu i zahvalan sam na tome jer mi je ukazano povjerenje. Zahvalan sam i hrvatskim građanima što su mi dali glasove. Ja sam tu, radim svoj posao. Sadašnji i budući predsjednik Vlade Andrej Plenković o tome odlučiti.

Na inzistiranje novinara bi li volio ostati ministar diplomatski je rekao kako želi raditi sve ono što treba, sve što je važno za HDZ i za Vladu.

- Predsjednik Vlade će odlučiti što je važno. Ja preuzimam svaki posao koji je u funkciji interesa Vlade i države. Veselim se svakom izazovu, rekao je Grlić Radman.

Osim HDZ-ovih ministara u vladu bi trebao ući i predstavnik nacionalnih manjina. A koji će točno resor dobiti razgovarat će se na sutrašnjem sastanku.

- Manjine su uvijek bile tradicionalno vezane uz podršku svakoj Vladi. Dobra je situacija kada manjine u Hrvatskoj mogu participirati u vlasti, što je dostignuće parlamentarne demokracije u Hrvatskoj. Hrvatska može biti uzor mnogim državama u EU, pa i izvan toga, poručio je ministar Grlić Radman.
 

Ministar Banožić nema ništa protiv spajanja svog ministarstva


Ministar državne imovine Mario Banožić kazao je kako nema ništa protiv toga da se njegovo ministarstvo spoji s nekim drugim ministarstvom.

Na novinarsko pitanje je li spreman na scenarij spajanja Banožić je uoči sastanka užeg kabineta Vlade kratko odgovorio: "Pa zašto ne?!".

Poručio je kako nitko nije rođen biti ministar i dodao kako o tome još nije razgovarao s premijerom Plenkovićem.

- Ima svakakvih tema koje su otvorene u medijima a o tome će odlučivati prije svega predsjednik Vlade uz pomoć stranačkih tijela, kazao je Banožić.

Aladrović: Moguće spajanje ministarstva rada i ministarstva socijalne politike


Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović potvrdio je kako je moguće spajanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Spominju se različite opcije odnosno varijante spajanja i pripajanja  ministarstava, mi smo najavili rezanje broja ministarstava i to ćemo definitivno izvršiti, a ono što je bitno u svim tim smanjenjima broja je da funkcionalnost bude jednaka ili veća, izjavio je Aladrović uoči sastanka užeg kabineta vlade potvrdivši da je moguće spajanje ministarstva rada i socijalne politike.

Dodao je kako su na europskoj razini ministarstva koja se bave tim pitanjima često spojena.

Bitno je da ministarstva koja će ostati ili koja će nova nastati budu funkcionalna i da pokažemo javnosti da naša javna uprava i vlada može biti jednako funkcionalna ili funkcionalnija s manjem brojem ministara, istaknuo je Aladrović poručivši kako je sudbina pojedinaca iz vlade u drugom planu.

Na upit znači li spajanje ministarstava preraspodjelu ljudi ili otpuštanja Aladrović ponavlja kako je osnovni cilj povećati efikasnost i smanjiti broj izvršitelja rukovodećih funkcija. Činjenica je da ćemo se pozabaviti cijelom javnom i državnom upravom , ne bih isključio i pojedine restrikcije u budućnosti, kazao je. 

Naglasio je kako se ne smije desiti da uz manji broj ministarstva bude više dužnosnika.

Aladrović je također potvrdio mogućnost sudjelovanja manjinaca u vladi u formi ministra ali kaže da  još nije dogovoreno koje će to biti.

Butković: Moje ministarstvo je preveliko za spajanje s drugima


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je a će premijer odlučiti o tome hoće li ostati na ministarskoj poziciji u novoj Vladi, te da je njegovo ministarstvo već spojeno i preveliko za spajanje s drugim ministarstvima.

- To će predsjednik Vlade odlučiti, on je izbornik, tko će ostati, tko ide, kazao je Butković uoči užeg kabineta Vlade upitan hoće li ostati na ministarskoj poziciji.

Butković je na pitanje spaja li se njegovo ministarstvo s drugima, s obzirom na najavljeno smanjenje broja ministarstava, kazao da su oni već spojeni.

- A s čim, kad je preveliko, mi smo već spojeni, poručio je.

Kazao je i da će se razgovarati o tome tko će biti na ministarskim pozicijama, jer sada ima i drugih stvari na dnevnom redu, dodavši da nema informaciju tko bi od predstavnika nacionalnih manjina dobio poziciju u novoj Vladi.

- Međutim, da će nacionalne manjine biti zastupljene negdje na nekim funkcijama, to da, izjavio je.

Marić: Posla ima preko glaveMinistar financija Zdravko Marić rekao je da će svi razgovarati. 

- Rezultat izbora je jako dobar za Hrvatsku da se ne gubi previše vremena u ovim okolnostima kakve jesu i da se osigura kontinuitet. Posla stvarno ima preko glave, smatra Marić.

Medved: Sagledati sve da Vlada može realizirati program "Sigurna Hrvatska"

- Važno je sagledati sve funkcije, sve nadležnosti i voditi računa da Vlada može realizirati cijeli program "Sigurna Hrvatska", da sva ministarstva budu prepoznatljiva i vidljiva u tom kontekstu, komentirao je jučer Tomo Medved, zamjenik predsjednika HDZ-a.

Zurovec: Sa mnom nije pričao nitko iz kabineta premijeraU Hrvatski sabor ušlo je čak 13 gradonačelnika. Na listi koalicije Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus ušao je i gradonačelnik Svete Nedelje. Jedan od tri mandata ove koalicije centra pripao je Dariju Zurovcu, koji je jutros za Studio 4 HRT-a rekao da su se slegli dojmovi nakon izborne noći.

Oko napisa u medijima da se njegovo ime spominje u kontekstu moguće dignute ruke za novu Plenkovićevu vladu rekao je da ne zna otkud medijima takve informacije.

- To su možda spinovi i lažne vijesti, sa mnom nitko nije pričao, nitko iz kabineta premijera, rekao je Zurovec. Govorio je i o budućem angažmanu u Saboru. Opširnije pročitajte ovdje.

Reformisti o razlozima podrške vladi Andreja PlenkovićaU deseti saziv Hrvatskog sabora s jednim mandatom ulaze i Reformisti. Njihov čelnik Radimir Čačić vrlo brzo je potvrdio da će podržati Vladu Andreja Plenkovića. Radije će i dalje biti župan pa u Sabor šalje svoju kolegicu, potpredsjednicu stranke, odnosno čelnicu varaždinskog ogranka Reformista Nataliju Martinčević.

Ona je jutros, gostujući u Studiju 4 HRT-a objasnila zašto Reformisti postaju koalicijski partner buduće vlade i zbog čega su je odlučili podržati.

-  Izvjesno je da glas Reformista stavlja vladu Andreja Plenkovića u poziciju da ne mora ići u koaliranje sa strankama radikalne desnice. Slušali smo niz opasnih i zabrinjavajućih poruka od stranaka radikalne desnice, posebno Domovinskog pokreta o temeljnim ljudskim pravima, posebno pravima žena. U protivnom bi se otvorila pozicija HDZ-u da razgovara s Domovinskim pokretom i Škorom, a njihov ulazak u Vladu i sudjelovanje i nametanje njihovih teza i programa bilo bi vrlo opasno i štetno za Hrvatsku i mi ćemo to svojim glasom spriječiti. To je ključan razlog, rekla je Martinčević. Opširnije pročitajte ovdje.

Sever: Nećemo dozvoliti da se udara na plaće i na prava


Plaće su svugdje ona zadnja linija obrane, nećemo dozvoliti da se udara na plaće i na prava, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata koji je gostovao u emisiji HTV-a Studio 4.

Sever ističe kako su najveće u radnom zakonodavstvom promjene imali sa socijaldemokratskom strankom. Vrlo spretno su ih naslijedili HDZ i koalicijski partneri kad su u pitanju mirovinski sustavi.

- U pravilu su i jedni i drugi bliski s poslodavcima, dodao je.

Sever kaže kako je nova vlast naučila nešto od prethodne vlasti. - Greške koje su radili tada, neće ponavljati. Oni su isto tako bili bliski s HUP-om. S njima su se dogovarali, rekao je. Opširnije

Pupovac: Imamo ljude s kompetencijama u pitanjima javne upraveI dok čelnici Reformista i HNS-a Radimir Čačić i Predrag Štromar ne traže mjesto u budućoj vladi, kod glavnih koalicijskih partnera - kluba nacionalnih manjina - nije tako.

Oni žele aktivno sudjelovati u vlasti, od vlade preko mjesta na nižim razinama i u državnim poduzećima. Od resora, kaže čelnik SDSS-a Milorad Pupovac, najzanimljiviji su im regionalni razvoj, poljoprivreda i javna uprava.

- Ako nađemo pretpostavke za to, svakako će biti netko mlađi. Predsjednik Vlade ide za time da pomlađuje Vladin tim, da pomlađuje politiku. To radimo i mi pa ćemo, kad dođe taj momenat, učiniti da i mi doprinesemo tome da imamo mlađe, energičnije, stručnije, i ljude koji će se moći dati puno više za posao koji ministarsko mjesto traži, rekao je Milorad Pupovac u jučerašnjoj Temi dana HTV-a (IMS).

●  U Otvorenom zaiskrilo između Čačića i Puljak

 O oporbi u novom sazivu Sabora: Puljak, Hrelja i Grmoja

Vladimir Bilek
, izabrani saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine, rekao je da idu u pregovore s mandatarom nove hrvatske vlade, kako bi mogli napraviti što kvalitetniju i stabilniju većinu u Hrvatskom saboru.

Nakon što se Davor Bernardić povukao s mjesta predsjednika SDP-a, u stranci analiziraju izborni poraz, a čeka ih i organiziranje izbora novog čelništva. Kao kandidati za predsjednika spominju se Siniša Hajdaš Dončić, Peđa Grbin, Zvonimir Mršić, gradonačelnici Koprivnice i Ploča - Mišel Jakšić i Mišo Krstičević te Biljana Borzan.

Kregar: Situaciju u SDP-u treba riješiti odmah

O potopu SDP-a na parlamentarnim izborima u emisiji HRT-a Studio 4 govorio je Josip Kregar, profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta te donedavni predsjednik SDP-ova savjeta za politički sustav.

- Ako se netko zalaže za korjenite promjene onda mora povući i konzekvence. Ne smatram se više članom predsjedništva niti obavljam ovu funkciju. Mislim da je nastojanje da se ignorira rezultat izbora i odgodi svaka odluka o nastavku djelovanja SDP-a štetna. To treba riješiti sada i odmah. Svatko treba razmisliti o svojoj odgovornosti i ja se smatram odgovornim. Ne bi bilo u redu tražiti ostavku Davora Bernardića, a ne vidjeti da on nije jedini i glavni krivac. On je osoba koja je učinila što je mogla, trudila se u posljednjih pet godina i nije uspio. Posljedica je ostavka i to je jedini put obnove povjerenja u SDP i u njegovo vodstvo, rekao je Kregar. Opširnije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!