Vodnjanski kumovi 3: Kako do milijuna kuna u 7 koraka

09.01.2021.

15:26

Autor: Dražen Majić/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Središnji Dnevnik HTV-a donosi priču o vrijednoj parceli u vodnjanskom kvartu San Antonio u kojoj se u epizodnim ulogama pojavljuju poznati akteri s istarske poslovno-političke scene, ali i pomalo opskurni balkanski likovi i kompanije s Malte.

IDS-ov vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović i njegov kum odvjetnik Goran Pajić patentirali su mnoge načine pretvaranja gradske imovine u privatnu. Središnji Dnevnik HTV-a donosi priču o vrijednoj parceli u vodnjanskom kvartu San Antonio u kojoj se u epizodnim ulogama pojavljuju poznati akteri s istarske poslovno-političke scene, ali i pomalo opskurni balkanski likovi i kompanije s Malte.

Kako do milijuna kuna u sedam koraka, istražio je Dražen Majić.

➡️ Vodnjanski kumovi 1

➡️ Vodnjanski kumovi 2: Unosne urbanističke prenamjene na brijunskom priobalju

➡️ Klaudio Vitasović postao teret IDS-u?


Korak prvi

Gradonačelnik Klaudio Vitasović 2004. godine prodaje vlastitome tastu 2000 kvadrata građevinskog zemljišta pored svoje obiteljske kuće. Tasta iz Dalmacije zastupa odvjetnički ured Gorana Pajića. Cijena 36.000 eura ili 18 eura po kvadratu.


Korak drugi

Šest godina kasnije, 2010. godine, tast nekretninu darovnim ugovorom poklanja kćerki - gradonačelnikovoj supruzi.


Korak treći

Godine 2015. Vitasović se razvodi i u diobi bračne stečevine dobiva vrijednu parcelu iako ona, kao tastov poklon kćerki, nije ni predstavljala zajedničku stečevinu. Ovaj manevar, osim što pokazuje da je nekretnina u stvari cijelo vrijeme bila Vitasovićeva, istovremeno je i uspješan čin izbjegavanja oporezivanja.


Korak četvrti

Samo godinu kasnije Vitasović za 160.000 eura, ili 80 eura po kvadratu, prodaje parcelu tek osnovanoj tvrtki General Building.  U trenutku kupnje direktorica je bila Barbara Peruško, desna ruka Danka Končara koji već posjeduje milijune kvadrata na Brijunskoj rivijeri o čijoj vrijednosti presudno odlučuje vodnjanska gradska vlast.

- Ne vidim ništa sporno što je tvrtka u vlasništvu Barbare Peruško. Ona je izrazila želju da na toj parceli izgradi stambeno-poslovni objekt za vlastite potrebe, objasnio je Vitasović u svom dopisu HTV-u.

Barbara Peruško potvrdila je da joj je novac za kupnju osigurano Danko Končar

- Točno je da sam uz njegovu pomoć došla do mogućnosti da pokrenem taj projekt, što je dio moje struke i biznisa kojim se on bavi, rekla je.

Trag novca koji su razotkrili takozvani Rajski Papiri pokazuje da je kupovinu omogućila malteška tvrtka Atkey zbog koje je Danko Končar upao u ogromne probleme u Finskoj. Zbog iste afere politički je potonuo Končarov glavni politički operativac Ivan Jakovčić.

IDS-ov gradonačelnik Vitasović je kategoričan: "Odbacujem insinuacije da je taj posao na bilo koji način utjecao na investicije Danka Končara na području Barbarige i Dragonere".


Korak peti

Tvrtku General Building ubrzo preuzima kontroverzni banjalučki poduzetnik Mario Keserović, navodni Končarev poslovni partner iz Republike Srpske.

Vitasović je ustrajan u svom stavu: "Nepoznato mi je po čemu zaključujete da je to zemlja Danka Končara i na temelju čega mislite da bi to moglo predstavljati sukob interesa."

Ipak, teško je povjerovati da u posao nije uključen vodeći vodnjanski investitor. Jer, ako kupac nema veze s Končarom, ispada da je Vitasović parcelu bez pristupnog puta, dvorišno povezanom s njegovom bivšom obiteljskom kućom, prodao nekom nepoznatom investitoru.


Korak šesti

Međutim, bio to Končar ili netko drugi - kupac nikad ne stupa u posjed. Štoviše, svih pet godina od kupoprodaje gradonačelnik Vitasović obrađuje maslinik na prodanoj parceli i za to uredno od države dobiva poticaje. Naravno, u tome ne vidi nikakav problem:

- Između mene i kupca postoji dogovor da dok se zemljište ne privede namjeni obrađujem masline. Stoga državna potpora nije sporna, rekao je.


Korak sedmi

U nedavnom razgovoru za Glas Istre IDS-ov gradonačelnik Vitasović objasnio je da je novac dobiven od malteške kompanije uložio u gradnju nove kuće. Na taj način nastavljeno je oplođivanje i uvećavanje početnog kapitala iz 2004. godine.


Datoteke:
general building 01.jpg
sporazum atkey.jpg

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!