Vodnjanski kumovi 4: I nakon kuma – kum!

19:53 / 10.03.2021.

Autor: Dražen Majić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Klaudio Vitasović i Goran Pajić

Klaudio Vitasović i Goran Pajić

Foto: S. Niketić / Glas Istre

Novinar HRT-a Draženko Majić nastavio je istraživanje nekretninskih poslova vodnjanskih kumova, IDS-ova gradonačelnika Klaudija Vitasovića i gradskog odvjetnika Gorana Pajića. Iako su poslovi brojni, povezuje ih jedno pravilo: privatni interes ispred javnog.

Nedugo nakon vjenčanja gradonačelnik Vitasović odlučuje svojem kumu i odvjetniku Grada Goranu Pajiću dati u 50-godišnji zakup građevinsku parcelu u Vodnjanu s pogledom na Brijune.

Cijena? Prava sitnica! 90 kuna godišnje ili 4500 kuna tijekom 50 godina. Evo i objašnjenja.

- Sudski vještak je utvrdio da parcelu nije moguće prodati kao građevinsko zemljište te da se može dati u zakup isključivo za poljoprivrednu namjenu, poručio je Klaudio Vitasović.

Međutim, istu tu parcelu Vitasović je nekoliko godina prije novcem iz gradskog proračuna otkupio upravo od svojeg kuma Pajića. Tada je procijenjeno da parcela vrijedi više od 800.000 kuna.

Teško je razumjeti na koji je način gradonačelnik Vitasović štitio javni interes kada je svome kumu u bagatelni zakup dao skupo plaćenu parcelu.

Da stvar bude apsurdnija, spomenutu parcelu Pajići su malo prije toga po upola nižoj cijeni kupili od Grada da bi je onda odlučili zamijeniti. Evo kako Vitasović obrazlaže taj posao.

- U trenutku prodaje ugovornim je stranama bilo nepoznato da preko te nekretnine po cijeloj dijagonali prolazi magistralna vodovodna cijev, poručio je Vitasović.

Dakle, Grad je najprije prodao parcelu Pajićima za 400 tisuća kuna. Zatim je utvrđeno da se na parceli nalazi vodovodna cijev zbog koje nije moguća gradnja. Unatoč spomenutom nedostatku, Grad od Pajića otkupljuje parcelu za više od 800 tisuća kuna, da bi im je onda dao u zakup na 50 godina po cijeni od 90 kuna godišnje.

Šteta za Grad je očita, kao i korist za gradonačelnikova kuma čiji sin na spomenutim parcelama trenutačno gradi kuću za odmor, okruženu starim maslinikom.

A saga o vodnjanskim kumovima nastavlja se. IDS je odlučio da na sljedećim izborima Klaudio Vitasović neće biti kandidat za gradonačelnika Vodnjana. To će, naime, biti njegov drugi vjenčani kum Filip Macan.

KRONOLOGIJA

Korak 1

Klaudio Vitasović 2005. godine prodaje Evelini Pajić, supruzi gradskog odvjetnika Gorana Pajića, 1800 kvadrata građevinskog zemljišta za 420 tisuća kuna. Cijena jednog kvadrata je 233 kune.

Korak 2

Četiri godine poslije obitelj Pajić više ne želi kupljenu parcelu. Razlog – vodovodna cijev koja se na njoj nalazi već 50 godina. Stoga Vitasović raspisuje natječaj za susjednu parcelu veličine 2300 kvadrata. Na natječaju, logično, pobjeđuje obitelj Pajić s ponudom od 877.000 kuna. Međutim, Pajići taj novac na isplaćuju, nego Gradu vraćaju prije kupljenu parcelu. Iako je utvrđeno da se na njoj ne može graditi, Vitasović je procjenjuje na 800.000 kuna. Kupujući kumovu parcelu Vitasović ignorira nalaz sudskog vještaka: “Građevinski vještak je u svom nalazu utvrdio da predmetna čestica nije pogodna za formiranje građevinske čestice.”

Korak 3

2016. godine Klaudio Vitasović parcelu koju je nekoliko godina prije u ime Grada otkupio za 800.000 kuna sada svome kumu daje u zakup na 50 godina za 90 kuna godišnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!