Obilne kiše podignule vodostaje rijeka, u Delnicama pada snijeg

10.12.2022.

Zadnja izmjena 19:38

Autor: Dnevnik/IMS/B.A./HRT

Rijeka Kupa

Rijeka Kupa

Foto: Dnevnik / HRT

Obilne kiše koje padaju proteklih dana naglo su podignule vodostaje rijeka. Najteže je opet bilo u Gorskom kotaru gdje je zbog oborina i otapanja snijega u selu Kupa proglašeno izvanredno stanje, a na nekim se područjima Kupa izlila iz korita. 

- Naselja uz Kupu noćas su bila u opasnosti. Naime zbog velike količine kiše koja je padala kao i zbog otapanja snijega tijekom noći, kupa je naglo nabujala i na nekim se mjestima prelila iz Korita. Na sreću tijekom jutarnjih sati voda se povukla, za sobom nije ostavila veće štete, otvorene su i prometnice koje su bile poplavljene, jedino je još cesta kroz mjesto Blaževci ostala zatvorena, javila je Jelena Tomac u središnji Dnevnik HTV-a.

Kiša je u Gorskom Kotaru pada tijekom cijeloga dana, no na sreću ne toliko jaka da bi prouzročila nove poteškoće, a u poslijepodnevnim satima prešla je u snijeg.

- Mi se trenutno nalazimo u Delnicama, napadalo je desetak centimetara snijega, a snijeg i dalje pada. Vozači se upozoravaju da prilagode način vožnje novonastalim uvjetima na cestama. Na većini cesta kroz Gorski Kotar na snazi su zimski uvjeti, rekla je Tomac.

Vodostaj Kupe noćas naglo porastao

Zbog jake kiše i otapanja snijega, noćas je naglo porastao vodostaj rijeke Kupe u Gorskom kotaru. Tijekom noći u selu Kupa proglašeno je izvanredno stanje, a na nekim područjima rijeka Kupa izlila se iz korita. Ceste od Broda na Kupi prema Hrvatskom i Brod Moravicama bile su poplavljene, ali voda se tijekom jutra povukla. Lokalna cesta Blaževci-Zapeć i dalje je zatvorena za promet. 

- Najgora kombinacija koja može biti - jaka kiša plus snijeg koji se otapa na području NP-a Risnjak - noćas je prouzročila izlijevanje Kupe na nekoliko mjesta, no sad se to pomalo povlači, Kupa se vraća u korito. I dalje je vrlo visoka, međutim, najveća su opasnost podzemne vode, rekao je predsjednik MO-a Brod na Kupi Davorin Klobučar.

Ravnateljstvo civilne zaštite jutros je priopćilo da su Hrvatske vode donijele Rješenje o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području Mali sliv Lika, dionica Tisovac, kao i na dionicama Kosinjski Bakovac, Jadova, Bogdanica i Novčica.

Zbog obilnih oborina i bujičnih voda, na području Bjelovara, Požege, Slavonskog Broda i Osijeka županijski su centri imali više dojava o poplavama podrumskih prostora i gospodarskih objekata, srušenim stablima, izlijevanju vode iz kanala i potoka te plavljenju prometnica.

Zbog velike količine kiše, nabujala je i Sava, a vrhunac vodenog vala prošao je Zagrebom oko 13 sati. Vodostaj ne bi trebao izazvati probleme na zagrebačkom području i nizvodno od grada.

- U protekla 24 sata velike količine kiše pale su na slivu rijeke Save od Slovenije i uzrokovale su formiranje velikog vodenog vala rijeke Save. U ovom trenutku, znači u 13 sati, vrh vodenog vala rijeke Save prolazi kroz grad Zagreb na razini nešto nižoj od plus 300 centimetara. Ova razina odgovara protoci od 1600 - 1700 metara kubnih u sekundi i ne bi trebala izazavati nikave problem ni na zagrebačkom, a ni na području nizvodno od grada Zagreba, ustvrdio je Tomislav Novosel, Glavni centar za obranu od poplava Hrvatskih voda.


 Danas je na mjernoj postaji Crni Lug Risnjak zabilježena i rekordna količina kiše.

- Da je u protekla 24 sata palo 198 milimetara kiše, to je novi apsolutni rekord u jednom danu. Prošli rekord imali smo u rujnu kad su bili oni veliki problemi s rijekom Kupom. Ovaj puta ipak su vodostaji nekih pola metra niži nego u odnosu na rujan tako da je situacija povoljnija na terenu. Što se tiče grada Karlovca recimo da se vrh vodenog vala rijeke Kupe očekuje danas oko ponoći, odnosno tijekom jutarnjih sati sutrašnjeg dana, rekao je Novosel.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!