Vozač hitne pomoći koji je pregazio maloljetnike izašao iz Remetinca

30.06.2023.

Zadnja izmjena 15:17

Autor: Ruža Ištuk/HRT/IMS

Vozač hitne pomoći izašao iz Remetinca

Vozač hitne pomoći izašao iz Remetinca

Foto: HTV / HRT

Vozač hitne medicinske pomoći Mario Macan (62), osumnjičen da je 21. lipnja tijekom intervencije na zagrebačkom jezeru Bundek vozilom ozlijedio troje maloljetnika, pušten je danas iz istražnog zatvora u Remetincu te će se nastaviti braniti sa slobode.

Odluku o Macanovu puštanju na slobodu donijelo je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici koje je djelomično prihvatilo njegovu žalbu na odluku o pritvoru.

- Prihvaćena je žalba obrane, ono što smo od početka tvrdili, da se ista svrha može postići uz blaže mjere, odnosno oduzimanje vozačke dozvole, rekao je odvjetnik Marin Ivanović za HRT.

Postupak protiv 62-godišnjeg vozača se nastavlja.

- Ovo nikako ne utječe na postupak, ne utječe na odgovornost, postupak se vodi i dalje, ali on će se braniti sa slobode, dodao je Ivanović.

Sudac istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici odredio je prošle subote Macanu jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, odnosno zbog činjenice da je vozač hitne već jednom osuđen zbog izazivanja prometne nesreće.

Vijest o Macanovu puštanju i njegovu fotografiju ispred remetinečkog zatvora objavili su njegovi kolege na Facebook stranicama "Hitna uživo 194".

- Mi smo svi oduševljeni, dosta emotivno smo to prihvatili. Dobili smo informaciju prije 20-ak minuta da izlazi van. Slučajno sam bio u gradu, kad sam došao do zatvora, već je bio vani. Htjeli bismo zahvaliti svima koji su nas podržali u prosvjedu. Što se tiče kolege, bio je jako emotivan i zahvalan na podršci. Kaže da takvo što nije očekivao, rekao je za HTV Samuel Jelušić, medicinski tehničar iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, "Hitna uživo 194".

- Bili smo nezadovoljni načinom na koji se postupa. Nitko ne bježi od odgovornosti, on će morati izaći pred sud i braniti se, ali prema njemu se ponašalo kao prema kriminalcu. Pomažući jednoj osobi, njemu se dogodila nesreća, dodao je kolega uhićenog vozača.

Božinović: Nitko nema pravo proći kroz crveno svjetlo, osim ako se radi o stvarnoj višoj sili


Slučaj je komentirao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Ono što je bitno, dakle, primijenio se Kazneni zakon jer ovdje se nije radilo o prekršaju, odnosno o kaznenom djelu u prometu, već o kaznenom djelu koje se zbilo na zelenoj površini i zbog toga je primijenjen Kazneni zakon, rekao je Božinović.

Komentirao je i zahtjev sindikata vozača hitne pomoći da im se zakonski omogući prolazak kroz crveno svjetlo.

- Što se tiče pitanja prolaska kroz crveno svjetlo, ono nije dopušteno nikomu, dakle niti jednoj žurnoj službi. Nitko nema pravo proći kroz crveno svjetlo, osim ako se radi o stvarnoj višoj sili, spašavanju života, onda se takvi prekršaji ne procesuiraju ako vozači voze pažljivo i ne izazovu neku drugu štetnu posljedicu, poručio je ministar.

Macanovi kolege održali su u četvrtak ispred zatvora u Remetincu prosvjed tražeći njegovo puštanje. Pritom su upozorili na loše uvjete rada te da se tijekom hitne intervencije moraju držati prometnih propisa jer u suprotnome kazne plaćaju iz vlastitog džepa.

Zagrebačka policija prije je izvijestila da su djelatnici hitne medicinske pomoći u srijedu, 21. lipnja, oko 21:45 u Novom Zagrebu s južne strane jezera Bundek kod spasilačkog tornja pružali u svom vozilu liječničku pomoć maloljetnoj osobi zbog sumnje na intoksikaciju.

Nakon toga 62-godišnji vozač krenuo je vozilom hitne pomoći preko trave prema kolniku te pritom ozlijedio troje maloljetnika koji su sjedili na travi, a jedan od njih i ležao u blizini vozila hitne pomoći.

Maloljetniku je liječnička pomoć pružena u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen, dok su maloljetnice lakše ozlijeđene te im je liječnička pomoć pružena u Klinici za dječje bolesti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!