Ministar Malenica osudio napad na sutkinju Županijskog suda u Osijeku

12.04.2023.

Zadnja izmjena 19:08

Autor: T.V./HRT/Hina

Ivan Malenica

Ivan Malenica

Foto: Robert Anić / PIXSELL

Ministarstvo pravosuđa i uprave reagiralo je na priopćenje Vrhovnog suda te istaknulo da je ministar Malenica javno, u Hrvatskom saboru, osudio paljenje automobila sutkinje Županijskog suda u Osijeku, a već i prije premijer, čime je nedvojbeno izražena zabrinutost izvršne vlasti za taj događaj.

Reagirajući na priopćenje Vrhovnog suda, Ministarstvo pravosuđa i uprave ističe u srijedu da je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica "javno, u Hrvatskom saboru, osudio paljenje automobila sutkinje Županijskog suda u Osijeku".

- Događaj je u ime Vlade Republike Hrvatske ranije osudio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković čime je nedvojbeno izražena zabrinutost izvršne vlasti za navedeni događaj, ističe se u priopćenju Ministarstva.

Istraga paljenja vozila sutkinje Županijskog suda u Osijeku je još uvijek u tijeku, okolnosti navedenog slučaja još se utvrđuju. Po ishodima iste, ukoliko procjene budu upućivale na to, Ministarstvo pravosuđa i uprave poduzet će daljnje korake i mjere iz svoje nadležnosti, stoji u priopćenju Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Vrhovni sud nezadovoljan izostankom reakcije ministara na palež


Vrhovni sud izrazio je nezadovoljstvo što ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nisu reagirali na nedjeljnji palež automobila osječke sutkinje Vlaste Šimenić Kovač.


Najviši sud u priopćenju ističe da ministri, tri dana nakon što je sutkinji na Uskrs zapaljen automobil, nisu izdali priopćenje o incidentu, niti su osudili ''ovaj nemio događaj koji je po svemu sudeći povezan sa suđenjem''.


- Na taj način stvara se dojam u javnosti da predstavnici izvršne vlasti obezvređuju sudbenu vlast, doživljavaju je kao drugorazrednu te se ne brinu za sigurnost sudaca, ne samo kao građana RH, već i kao nositelja jedne od tri ravnopravne grane države vlasti, stoji u priopćenju.

Vrhovni sud dodaje da izostanak bilo kakve reakcije nadležnih ministara ''može u postojećoj situaciji nezadovoljstva sudaca postojećim stanjem u sudstvu i položajem sudaca u društvu pridonijeti tome da se taj dojam kod sudaca pojača''.

Udruga hrvatskih sudaca u ponedjeljak je najoštrije osudila namjerno paljenje osobnog automobila sutkinji osječkog Županijskog suda Vlasti Šimenić Kovač, ističući kako je riječ o ''zločinu počinjenom zbog sudačkog poziva koji ona obnaša''.

- Najoštrije osuđujemo zločin počinjen prema sutkinji Županijskog suda u Osijeku Vlasti Šimenić Kovač, zbog sudačkog poziva koji obnaša. Sutkinja Vlasta Šimenić Kovač profesionalno, pošteno i časno dugi niz godina obnaša sudačku dužnost u Kaznenom odjelu Županijskog suda u Osijeku, priopćeno je iz Udruga hrvatskih sudaca (UHS).

Svi koji djeluju u javnom medijskom prostoru morali bi biti svjesni posljedica svojih izjava kada govore o sucima, ističu iz UHS-a.

- Sutkinji Šimenić Kovač pružamo kolegijalnu potporu i vjerujemo da će počinitelji zločina brzo biti procesuirani i odgovarati za svoj zločin, poručili su iz Udruge hrvatskih sudaca, u priopćenju koje je potpisao predsjednik UHS-a, sudac Vrhovnog suda Damir Kontrec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!