Ina-MOL: DORH traži veće kazne, obrana traži poništenje presude

07:51 / 06.07.2021.

Autor: HRT/Hina/E.P.C

Ivo Sanader prati sjednicu Vrhovnog suda iz zatvora

Ivo Sanader prati sjednicu Vrhovnog suda iz zatvora

Foto: Dnevnik/HTV / HRT

Vrhovni je sud održao drugostupanjsku sjednicu u slučaju INA-MOL u kojem je bivši premijer Ivo Sanader nepravomoćno osuđen na šest godina, a čelnik MOL-a Zsolt Hernadi, s kojim je dogovorio isplatu 10 milijuna eura mita za upravljanje Inom, na dvije godine zatvora. Tužiteljstvo je u žalbi zatražilo povećanje kazni zatvora za obojicu. Branitelji traže da se, zbog povreda procesnih pravila i pogrešno utvrđenih činjenica, obojica oslobode, ili da se presuda poništi i slučaj vrati nižem sudu na ponovljeno, treće suđenje. Vrhovni sud odluku će donijeti naknadno i dostaviti je okrivljenima, njihovim odvjetnicima i tužiteljstvu.


Tužiteljstvo kaže da prvostupanjski sud nije dovoljno uzeo u obzir otegotne okolnosti za obojicu.


- U odnosu na oba optuženika, smatramo da je sud prilikom odluke o mjeri izrečene kazne, izrekao u neprimjerenom trajanju, konkretno da je izrečena u prekratkom trajanju. Dakle, traženo je izricanje kazne u dužem trajanju, rekla je zamjenica glavne državne odvjetnice Željka Mostečak.


- On je, u svakom slučaju izigrao povjerenje građana ove države i njihovu vjeru u institucije državne vlasti. S dalekosežnim i negativnim gospodarskim efektom na Republiku Hrvatsku, dodala je, misleći na Sanadera.  


Čedo Prodanović, odvjetnik prvoosuđenog Ive Sanadera kazao je uz ostalo da je sud svjesno kršio porocesne odredbe.


- Te povrede postupka nisu bile samo profesionalne greške, nego i svjestan stav suda, koji je svjesno kršio određene procesne odredbe da bi ubrzao postupak i da bi donio presudu u skladu s presudom donesenom u prvotnom postupku. Što znači da je, de facto, naš prigovor da nismo imali nepristrano suđenje, rekao je Prodanović.


Bivši premijer Ivo Sanader, sudjelujući putem video veze na javnoj sjednici Vrhovnog suda, kazao je da nije imao pravično suđenje jer je postupak vođen bez njegove nazočnosti.


Sanader je sjednicu pratio iz zatvora u Remetincu, u kojem je od travnja 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska, a zatim je ondje dočekao i presudu u aferi Ina-MOL.


Objašnjavajući svoj stav o nepravičnom suđenju, Sanader je kazao kako je morao ići na rehabilitaciju, ali je sutkinja tražila da ga dovedu u njezin ured i, bez prisutnosti odvjetnika, zatražila da prekine rehabilitaciju kako bi mogao iznijeti obranu. Kad joj je odgovorio da ipak mora na rehabilitaciju rekla mu je da će pročitati njegovu raniju obranu. Smatra da se ništa ne bi promijenilo u samom predmetu da je obranu iznio tri tjedna poslije. 


 


Sanader je u prvom postupku pravomoćno osuđen na osam i pol godina, a osim za primanje mita od Hernadija tada mu se sudilo i za ratno profiterstvo u slučaju Hypo, odnosno primanje provizije od te banke koja je Hrvatskoj odobrila kredit u vrijeme Domovinskog rata. Na ponovljenom suđenju za to nedjelo osuđen je na dvije i pol godine, ali mu se u kaznu uračunalo vrijeme provedeno u pritvoru pa više nije morao u zatvor.

Sanader u zatvoru očekuje i pravomoćnu presudu u aferi Fimi media o kojoj je Vrhovni sud raspravljao na javnoj sjednici 11. lipnja.


Obrane bivšeg premijera, ali i čelnika MOL-a ukazale su i na niz navodnih nezakonitosti zbog kojih vjeruju da njihovi branjenici nisu imali pravični postupak koji je trajao čak devet godina. 


Uz ostalo, odvjetnici smatraju da se presuda temelji na svjedočenju poduzetnika Roberta Ježića, kao posrednika preko čijih se tvrtki isplaćivalo Hernadijevo mito od 10 milijuna eura za Sanadera. Za njih je on kompromitirani svjedok.


Hernadijeva odvjetnica Laura Valković predložila je i da se postupak protiv njenog branjenika obustavi.


- Iskaz Roberta Ježića mi smatramo duboko problematičnim i u jednoj kontradiktornosti sa svim dokazima koji su provedeni u ovom kaznenom postupku, izjavila je Laura Valković, odvjetnica Zsolta Hernadija.


 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!