Vrhovni sud odlučio: Štrajk šibenskih cestara zakonit

30.06.2023.

18:14

Autor: Ivona Ramadža Ćolić/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Vrhovni sud odlučio: Štrajk šibenskih cestara zakonit

Vrhovni sud odlučio: Štrajk šibenskih cestara zakonit

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Štrajk šibenskih cestara je zakonit - odlučio je tako Vrhovni sud. Ovu odluku čekao je i šibensko-kninski župan Marko Jelić kako bi započeo pregovore za novi Kolektivni ugovor. 120 djelatnika Cesta Šibenik već je 18 dana u štrajku zbog novog pravilnika o radu kojim se jamči samo 70 posto plaće, ostatak ovisi o učinku.


I danas prosvjed pred zgradom Županije. No ne prozivaju radnici samo župana.

- Što da očekujemo od njih, mi smo u štrajku 15 dana, vi kao novinari recite što da očekujemo, 15 dana njih nema. Njih muče neki njihovi privatni problemi, naročito gradonačelnika Burića muči zašto se ne kupi smeće, a ne pita zašto 120 ljudi ne radi, poručio je Zoran Palinić, predstavnik Radničkog vijeća Cesta Šibenik d.o.o.

Uputili su mu i otvoreno pismo, no gradonačelnik o toj temi šuti. Nisu pisali samo njemu već i Stipi Petrini, predsjedniku Županijske skupštine. Zatražili su hitno sazivanje sjednice skupštine na temu Cesta Šibenik. Zahtjevi ostaju isti.

- Znači da se povuku sporni propisi koji nisu u skladu sa zakonom Republike Hrvatske, koji su pisani i štampani po nekim kućnim uredima, koji su masno naplaćeni i pitanje tko ih je štampao i tko je autor toga, ističe Palinić.  

A o spornim propisima napokon će i za pregovaračkim stolom. Jer tijekom dana stigla je i presuda Vrhovnog suda. Štrajk je zakonit! No u presudi se navodi i kako radnicima sporni pravilnik ne može biti predmetom kolektivnog pregovaranja:

- Što se tiče Pravilnika o radu to nije tema štrajka, nit je mogla biti, a štrajk je pokrenut radi toga i to je ono što smo čitavo vrijeme tvrdili. Idemo sad početi raditi, idemo početi pregovarati o Koletivnom ugovoru, a ostalo ćemo dogovoriti u hodu. Bitno je da nađemo zajednički jezik oko mjerenja učinkovitosti jer je to presudna stvar, poručio je Marko Jelić, šibensko-kninski župan.

Radnici kažu: to je i njihova želja. Ali od svojih prava odustati neće. Pregovori počinju početkom idućega tjedna!.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!