16:27 / 29.05.2019.

Autor: P.F./HRT

Vrhovni sud potvrdio 30 godina zatvora za Josipa Perkovića

-

-

Foto: - / -

Perković je u prosincu 2018. godine od hrvatskog suda dobio kazne od 30 godina jer hrvatsko pravosuđe ne poznaje doživotni zatvor. Sada je to potvrdio Vrhovni sud odbivši žalbu Perkovića.
Bivši obavještajac Josip Perković, koji je uz drugog obavještajca Zdravka Mustača, u Njemačkoj pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog odgovornosti za ubojstvo Stjepana Đurekovića u srpnju 1983. godine, služit će kaznu zatvora u trajanju od 30 godina.

Potvrdio je to Vrhovni sud koji je odbio žalbu Josipa Perkovića. Vrhovni sud smatra da je kazna trebala biti maksimalnih 40 godina, no formalno nije mogao promijeniti odluku jer se DORH nije žalio.

Perković je u prosincu 2018. godine od hrvatskog suda dobio kazne od 30 godina jer hrvatsko pravosuđe ne poznaje doživotni zatvor. Mustač je prije mjesec dana dobio kaznu od 40 godina. Mogli su dobiti od 21 do 40 godina zatvora. 

Priopćenje suda u cijelosti:

- Vrhovni sud Republike Hrvatske presudom Kž-eu 2/2019.-4. od 14. svibnja 2019. odbio je kao neosnovanu žalbu osuđenog J.P. i potvrdio prvostupanjsku presudu.

- Prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Zagrebu od 13. prosinca 2018. Kv-eu-51/2018. utvrđeno je da je osuđenik osuđen na kaznu doživotnog zatvora presudom suda u Münchenu, zbog kaznenog djela ubojstva. To kazneno djelo prema odluci prvostupanjskog suda odgovara kaznenom djelu teškog ubojstva iz članka 111. točaka 1. i 4. Kaznenog zakona. Nadalje, odlučeno je da se presuda njemačkog suda priznaje, usklađena je kazna doživotnog zatvora te je osuđeniku izrečena kazna dugotrajnog zatvora 30 godina u koju se osuđeniku uračunava vrijeme oduzimanja slobode, navodi se u priopćenju.

- Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da nije potrebno zatražiti tumačenje članka 8. stavaka 2. i 3. Okvirne odluke Vijeća 2008/909/PUP od 29. studenog 2008. o primjeni načela uzajamnog priznavanja presuda u kaznenim predmetima kojima se izriče kazna zatvora ili koje uključuju oduzimanje slobode s ciljem njihova izvršenja u Europskoj uniji. Naime, odredba Okvirne odluke je potpuno jasna. Osim toga, iz odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske proizlazi da je prvostupanjski sud povrijedio zakon u korist osuđenika jer mu nije izrekao maksimalnu kaznu u situaciji kada se preuzima kazna koja prema domaćem pravu ne postoji. Međutim, u tom dijelu Vrhovni sud Republike Hrvatske nije mogao intervenirati jer nije bilo žalbe državnog odvjetnika, stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Vrhovnog suda Republike Hrvatske sudac Željko Pajalić.

Prevođenje presude u hrvatski pravni okvir uvjet je za povrat u hrvatski zatvor Perkovića i Mustača koji su Njemačkoj i izručeni pod uvjetom da kaznu nakon presude služe u Hrvatskoj.

Perković i Mustač prije su se obratili sudu u Strasbourgu s tvrdnjom da im njemački sud nije omogućio pravedno suđenje, a obrana vjeruje da bi Europski sud za ljudska prava temeljem te tužbe mogao ukinuti njemačku presudu u slučaju Đureković.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!