Vrhunac toplinskog vala - upozorenje meteorologa i liječnika

12.08.2021.

07:48

Autor: V.G./HRT

Vrhunac toplinskog vala na Jadranu, upozorenje meteorologa i liječnika

Vrhunac toplinskog vala na Jadranu, upozorenje meteorologa i liječnika

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Diljem Hrvatske temperature u srijedu su bile izrazito visoke. Najtoplije je bilo na obali. U Kaštelima je izmjereno čak 39, a samo stupanj manje u Kninu. U Rabu i Splitu bilo je 36, u Zagrebu na Griču zabilježena su 34 stupnja. Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda stižu nova upozorenja na toplinski val. Vrhunac se očekuje danas. Crveni alarm upaljen je za dubrovačko, splitsko i riječko područje. 

O vrhuncu toplinskog vala na Jadranu, odnosno općenito u Hrvatskoj u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio je meteorolog DHMZ-a Tomislav Kozarić. Imali smo jučer, napomenuo je, temperature i do 39 Celzijevih stupnjeva. U Dalmaciji je noćas puhala i bura, a ima je i jutros.

- Temperatura je još zbog te bure ostala visoka, objasnio je. 

Pogledajte današnju prognozu:

S obzirom na temperature, postoji opasnost od toplinskog udara no on je, kako doznajemo, rijedak. Dr. Darko Sinjeri, spec. Hitne medicine, za Dobro jutro, Hrvatska rekao je kako tijekom ljetnih mjeseci u 24 sata imaju 200-tinjak intervencija. 


- Među tim intervencijama oko 5% mogli bismo pripisati povišenoj temperaturi, ovim uvjetima - rekao je.


Evo što savjetuje kako se nositi s toplotnim udarom: U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčano i vruće. Uz slab vjetar jutarnja temperatura bit će između 18 i 21 °C, a najviša dnevna 31 ili 32 °C.

Podjednake vremenske prilike, prave ljetne, i u središnjoj Hrvatskoj, uz pretežno sunčano i vruće vrijeme te najvišu temperaturu između 30 i 32 °C.

U gorskoj Hrvatskoj te unutrašnjosti Istre zbog visoke temperature tijekom noći i jutra te najviše dnevne između 31 i 35 °C, najviši stupanj opasnosti od toplinskoga vala vrijedi za sjeverni Jadran. Pritom će uz obalu ujutro biti umjerene, podno Velebita i jake bure koja će danju oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Prevladavat će sunčano, a uz dnevni razvoj oblaka u gorju postoji mala vjerojatnost za poneki poslijepodnevni pljusak.

Sunčano i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije. Jutro uz more vrlo toplo, a svježije će biti u Zagori. Danju vruće i vrlo vruće, uz slab do umjeren vjetar s mora - jugozapadni i sjeverozapadni.

Smorac će poslijepodne puhati i na jugu Hrvatske, uz malo do umjereno valovito more. Međutim, u prvom dijelu dana valja računati i na umjerenu buru zbog koje će jutarnja temperatura uglavnom biti viša od 25 °C. Danju sunčano i vruće, u zaobalju i vrlo vruće.

Više o vremenu sljedećih dana doznajte u prognozi  Dunje Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a:

Preporuke za zaštitu zdravlja od vrućina

Ravnateljstvo civilne zaštite ističe kako vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Naglašavaju da se štetni učinci vrućine na zdravlje u velikoj mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom. Kažu da se za trajanja velikih vrućina treba pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

- rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije

- piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera

- izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.

- nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca

- rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, osobito one koje su okrenute prema suncu.

- isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu

- izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima


- ne ostavljati djecu ni životinje u parkiranom vozilu

- redovito upotrebljavati sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te ih odjenuti u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.

- ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!