Crveni alarm za dubrovačko, splitsko i riječko područje

11.08.2021.

10:56

Autor: T.D./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Grgo Jelavic/Dusko Jaramaz / PIXSELL

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda stižu nova upozorenja na toplinski val. Za četvrtak je vrlo velika opasnost označena za Rijeku, Split i Dubrovnik. 

Diljem Hrvatske temperature su danas bile izrazito visoke. Najtoplije je bilo na obali. U Kaštelima je izmjereno čak 39, a samo stupanj manje u Kninu. U Rabu i Splitu bilo je 36, u Zagrebu na Griču zabilježena su 34 stupnja. Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda stižu nova upozorenja na toplinski val. Vrhunac se očekuje sutra. Crveni alarm upaljen je za dubrovačko, splitsko i riječko područje.

U nekim se dijelovima zemlje osvježenje ne očekuje sve do nedjelje - blagdana Velike Gospe. 


Ravnateljstvo civilne zaštite ističe kako vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Naglašavaju da se štetni učinci vrućine na zdravlje u velikoj mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom. Kažu da se za trajanja velikih vrućina treba pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Preporučuju rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije. Piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i oni s kroničnim bolestima. U slučaju zdravstvenih problema savjetuju da se potraži pomoć liječnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!