Vrkljan: Politika se nametnula zdravstvenom sustavu, Beroš odgovoran

22.05.2023.

09:37

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Milan Vrkljan

Milan Vrkljan

Foto: HTV / HRT

Najveći problem je politički odgovor na bizarni slučaj u bolnici „Sveti Duh” glede manjka rashladnih jedinica za prihvat pokojnika. Politika je politizirala cijelu bolnicu jer ju je svela na manifest vlastite progresivnosti, rekla je u emisiji Studio 4, Marija Selak Raspudić, nezavisna saborska zastupnica.

- U situaciji da gradonačelnik istraži što se dogodilo, on naglašava da je moguće da je netko tijela podmetnuo, govori.

Milan Vrkljan, saborski zastupnik kluba zastupnika „Pravedna Hrvatska", naglašava kako je evidentno da je ravnateljica bolnice došla na poziciju po političkoj priči.

- Ona je obavila zadatak koji je provela, što je u redu stoga što je to bilo zakonsko pravo svake pacijentice da ima pravo na prekid trudnoće. Isto tako, ravnateljica i cijeli njen tim nisu kapacitirani da vode sustav kao što je bolnica „Sveti Duh”, govori.

Dodaje kako ravnateljica ima političku zaštitu gradonačelnika koji joj vraća dugove zbog stvari koje je napravila.

- Ovo nije prva afera u ovoj bolnici. To je bolnica „slučaj”, rekao je Vrkljan.

Selak Raspudić govori kako je ova vlast došla na krilima promjene pod parolom da je drugačija od dosadašnje politike, da bi na kraju u ključnom trenutku prala ruke od same situacije.

- Kada se cijeli zdravstveni sustav i kvaliteta ravnateljice svede samo na to hoće li ona osigurati pravo na pobačaj to nije dobro ni prioritetno. Prioritet su liste čekanja i kvaliteta liječenja. Ovo se ne smije svesti na ideološku raspravu zato što zbog toga najviše pate građani, naglasila je.

Vrkljan ističe kako je zdravstveni sustav zapušten. Kako kaže, u 8 godina ove vlade stalno se govori o reformi zdravstvenog sustava.

- Zdravstveni sustav se ne mijenja svakih 20 godina, on se treba mijenjati iz dana u dan. Na žalost, ova administracija to nije radila, rekao je.

Smatra kako bi ravnateljica bolnice „Sveti Duh” iz moralnih razloga trebala odstupiti s položaja.

Selak Raspudić smatra kako je vrijeme za drugačiju političku paradigmu u Republici Hrvatskoj te da netko preuzme odgovornost za vlastite političke propuste.

Selak Raspudić: Tražimo odgovornost za propuste unutar pandemije


- Što se tiče epidemioloških mjera, naš klub je tražio odgovornost za propuste unutar pandemije, ali prije svega za propuste kriminalne naravi stoga što sva medicinska oprema koja se nabavljala tijekom pandemije, nabavljala se mimo pravilnika o javnoj nabavi i pod oznakom tajnosti, naglasila je.

Vrkljan govori kako u pandemiji nismo znali mnogo toga na koji će se način razvijati. Kako kaže, zdravstveni sustav je reagirao iz dana u dan i mijenjao se. No, ističe kako je neosporno da je stožer bio političko tijelo i da nije bio stručno kapacitiran da vodi ovu priču.

- Vili Beroš je po meni odgovoran što je dozvolio da se politika nametne zdravstvenom sustavu, naglasio je.

Selak Raspudić govori kako je ova vlast javno priznala „muljaže” za vrijeme pandemije.

- Priznala ih je time što je uvela cenzuru i zabranila da istupa itko od stručnjaka koji su tada bili sveprisutni. S njima se više ne može razgovarati ni u Saboru, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!