Zašto je tako niska procijepljenost u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji?

16.02.2022.

08:28

Autor: Studio 4/IMS/M.Š./HRT

Vedran Trupac

Vedran Trupac

Foto: HTV / HRT

Mobilni timovi, drive-in cijepni punktovi, cijepljenja u bolnicama i kod kuće, dio je nove strategije kojom HZJZ želi procijepiti 70 do 80% ukupne populacije.

U nekim županijama, poput Bjelovarsko-bilogorske, procijepljenost je vrlo niska.

- Mi smo na 49,8% procijepljenih što se tiče ukupnog broja stanovnika, a što se tiče odraslog stanovništva tu smo na razini 60%, rekao je v.d. ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije Vedran Trupac.

Ne mogu biti zadovoljni brojevima, no ne zna zašto je procijepljenost tako niska.

- Populacija iznad 70 i 74 godine, procijepljena je iznad 90%. Populacija oko 30 godina procijepljena je 50-ak posto. Od 85 godina na više imamo veoma lošu procijepljenost, ističe.

Kaže da u Županiji nema neke razlike između gradova i ruralnih područja.

- Prošle godine smo pokrenuli autobus "Cjepko". Naš je cilj bio da dođemo do ruralnih mjesta i starijeg stanovništva i da podsjetimo koliko je cijepljenje bitno. Obilazili smo općine i gradove, to je jedno vrijeme funkcioniralo, a zatim nije ni to imalo smisla. 

Na manifestacijama su također organizirali cijepljenje, no Trupac ističe da to nije rezultiralo nekim velikim rezultatima.

- Različiti su razlozi za to, neki se ne žele cijepiti, a neki imaju bezrazložan strah od cijepljenja, dodaje Trupac. 

Što se tiče cijepljenja danas, kaže da je cijepljenje prvom dozom neznatno, a trećom da isto opada.

- Možda dnevno cijepimo do 25 ljudi, ističe. 

Što se tiče testiranja, kaže da za to postoji velika potreba i da je gužva.

- Kada govorimo o zaraženima, broj oboljelih se smanjuje. Nadamo se da će se uskoro malo smiriti i da ćemo i mi moći malo odahnuti. 

Što se tiče pozitivne djece, kaže da nema velikog broja zaraženih, da je situacija u školama dobra i da se radi bez problema. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!