Vršnjačko nasilje: Petorica protiv jednog

22.04.2023.

22:39

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik/HRT/A.V.

Vršnjačko nasilje, petorica protiv jednoga

Vršnjačko nasilje, petorica protiv jednoga

Foto: Dnevnik / HRT

Prema podacima resornog ministarstva i pravobraniteljice za djecu, u Hrvatskoj je u protekle dvije pandemijske godine znatno porastao broj slučajeva vršnjačkog nasilja. Izvještavali smo o incidentima u Puli, Dugom Selu, Sesvetama, u kojima je mahom veća skupina maloljetnika napadala vršnjaka, a sve je snimano i objavljeno na društvenim mrežama. Posljednji sličan slučaj zabilježen je nedavno u Belišću. 

Svako četvrto dijete doživi vršnjačko nasilje. No jedno je doživjeti ga, a potpuno drugo - godinama trpjeti.

- Osjećam se tužno zato što onako, sedam godina su me psihički izazivali i onda sad fizički... Teško mi je, rekla je jedna od žrtava vršnjačkog nasilja.

Petorica protiv jednoga. Trgali su mu kočnice bicikla ne bi li izazvali pad, a kad to nije uspjelo, jedan od napadača srušio ga je na pod. 

Šetaju po gradu, normalno žive, imali su normalne praznike dok je moje dijete praznike provelo u bolnici na operaciji.

Ivana, majka napadnutog dječaka

- Rečeno nam je da će dječak dobiti strogi ukor, ostali koji su sudjelovali u svemu tome nije ništa rečeno. Šetaju po gradu, normalno žive, imali su normalne praznike dok je moje dijete praznike provelo u bolnici na operaciji, rekla je Ivana, majka napadnutog dječaka. 

''Postaju neosjetljivi na nasilje'


Pripadaju generaciji Z, digitalnim urođenicima koji su svakodnevno izloženi govoru mržnje na mrežama. Psiholozi primjećuju da postaju neosjetljivi na nasilje. 

- Oni ne vide kako se žrtva ponaša. Koliko je tjeskobna. Radi toga imaju osjećaj da je to samo tako prošlo, objasnila je predsjednica Hrabrog telefona Hana Hrpka. 

A nije prošlo. Čeka ga još jedna operaciju nakon teškog prijeloma ruke. Uz to, sljedeći tjedan vraća se u školu.

- Sada će više gledati na njih, to mi daje malo samopouzdanja ali i dalje me malo strah. Mislim meni je opcija da ja se premjestim u razred ali to je više kazna meni. 

U praksi se to rijetko događa, pokazuje iskustvo u Hrabrom telefonu.

- Djeca vrlo često ostaju u razrednim jedinicama tamo gdje se nalaze sva ona djeca koja su i činila nasilje nad njima i koja su to promatrala. Ne smijemo zaboraviti da većinu čine oni koji promatraju i koji to dijele na društvenim mrežama i time podržavaju, rekla je Hrpka.

Njemu taj ukor ništa ne predstavlja. Što je viđeno u porukama koje je pisao u grupi u kojoj je moj sin. Piše da je ovaj kralj, legenda, kako ga je bacio na zemlju.

majka napadnutog dječaka

Isti scenarij i u Belišću. Nakon incidenta, sve se preselilo u virtualni prostor.

- Njemu taj ukor ništa ne predstavlja. Što je viđeno u porukama koje je pisao u grupi u kojoj je moj sin. Piše da je ovaj kralj, legenda, kako ga je bacio na zemlju, govori majka napadnutog dječaka.

Policija i socijalna služba svoje su odradile. Roditeljski sastanak sazvan je tek na inzistiranje majke.

- Tamo su rekli da je njima žao i da oni ne znaju što da poduzmu. I da je to dječja igra.

Dječja igra koja može ostaviti neizbrisiv trag na tjelesnom i mentalnom zdravlju. Zato je ovo priča o posljedicama koje moraju postati vidljivije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!