Ispovijest majke čiji sin zbog zlostavljanja u školi pije antidepresive

07.10.2022.

19:38

Autor: Martina Klaić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Vršnjačko nasilje u Biogradu

Vršnjačko nasilje u Biogradu

Foto: HTV / HRT

Vršnjačkog nasilja iz godine u godinu sve je više. Društvene mreže gotovo su neizbježno mjesto surovih dječjih obračuna. Posebno zabrinjava to što je sve više slučajeva nasilja već u osnovnoj školi. Posljednji takav dogodio se prije dva tjedna u Biogradu. 

Majka napadnutog 11-godišnjeg dječaka za Dnevnik HTV-a progovorila je o strašnim psihičkim posljedicama koje njezino dijete proživljava. 

- On pije antidepresive jer mu je jako teško suočiti se sa situacijom koja je nastala. Teško mu je zato što smatra da se na njega gleda kao da je osramotio školu zbog toga što je progovorio što se njemu dogodilo, rekla je majka pretučenog dječaka. 

Zastrašujuće su to posljedice napada na 11-godišnjeg dječaka u školskom toaletu prije dva tjedna. 

- Naše dijete je uvučeno u WC gdje ga je pričekala skupina starije djece koja ga je uvukla u WC i šakama tukla po rebrima i po trbuhu. Kad je on pao na pod i sklupčao se na pod, oni su nastavili, rekla je majka pretučenog dječaka.

Zbog straha u školu i dalje ne ide. Svakodnevno je na terapijama kod psihologa. 

- Ne spava, jako se umirio, traži cijelo vrijeme neku podršku, traži da je netko pored njega, puno manje priča, dodala je.

Takvih je slučajeva sve više. U prvih osam mjeseci ove godine policiji su prijavljena 363 kaznena djela vršnjačkog nasilja. Prošle godine bilo je 331. 

- Ovo su iznimno zabrinjavajući podaci budući da se radi o ozbiljnim prijestupima, dakle o kriminalitetu težih kažnjivih radnji, kaznenim djelima kojima su oštećene maloljetne osobe, istaknuo je Dragan Josipović, policijski službenik za mlade u Ravnateljstvu policije. 

Nasilje - tjelesno, psihičko ili seksualno sveprisutno je u virtualnom svijetu. 

- Dosta se često sada javlja online oblik - cyberbullying, tako da je teško razdvojiti jedno od drugog jer se javljaju i putem poruka i dijele neke neprimjerene sadržaje, naglasila je Helena Vučković, psihologinja na Hrabrom telefonu. 

Zlostavljanje počinje iznimno rano. Dobna granica sve je niža, što zabrinjava.

- Njima je obuhvaćena populacija polaznika osnovnih škola, a znamo da se radi o populaciji mlađih od 14 godina, u pravilu osoba mlađih od 14 godina, što nas također uveliko zabrinjava, rekao je Josipović.

Mnoga djeca o zlostavljaju šute, a to se zbog posljedica koje ostavlja - od srama i niskog samopoštovanja do povlačenja u sebe - mora izbjeći. 

- Znaju se pojaviti i neke teže posljedice, u obliku samoozljeđivanja, suicidalnih misli. Bitno je ostvariti neko sigurno mjesto da dijete može samo doći do roditelja ili do stručnjaka u školi ili nastavnika, rekla je Vučković. 

Pred zlostavljanjem nitko ne smije zatvarati oči. Izgubljeno djetinjstvo zbog nasilja ne zaslužuje nijedno dijete. Posebno ne u školama, koje bi trebale biti mjesto nulte stope tolerancije na nasilje. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!