Vučemilović najavila tematsku sjednicu saborskog Odbora o "kupnji" djece

30.12.2022.

18:03

Autor: Hina/HRT/V.G.

Vesna Vučemilović

Vesna Vučemilović

Foto: Patrik Macek / Pixsell

- Da nije bilo institucija strane države, Hrvatska ne bi reagirala na krijumčarenje djece iz Zambije, i za to vlast mora odgovarati, izjavila je u petak predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović i najavila da će o tome inicirati tematsku sjednicu tog odbora.  

- U svojstvu predsjednice Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora, inicirat ću tematsku sjednicu Odbora na kojoj će se raspravljati i o ovom konkretnom slučaju, ali i o cijeloj toj praksi kupovine djece iz trećih zemalja koja je nedvojbeno i zakonski i moralno upitna, istaknula je zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović u priopćenju.

Rekla je da je slučaj četiri bračna para iz Hrvatske, koja su u Zambiji u pritvoru zbog sumnje na trgovinu djecom, nakon izjave ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, dobio potpuno novu dimenziju.

- Naime, ministar je izjavio da su djeca iz Konga imala hrvatske dokumente izdane na temelju odgovarajućih rješenja institucija Republike Hrvatske, što otvara niz pitanja na koja se mora odgovoriti imenom i prezimenom odgovornih osoba u institucijama koje su izdale rješenja, istaknula je zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović.

- Provode se istraživanja. Djeca imaju hrvatske dokumente koji su izdani na temelju odgovarajućih rješenja hrvatskih institucija, rekao je danas Božinović i dodao da u ovom trenutku više hrvatskih resora surađuje i razmjenjuje informacije koje koordinira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) koje je zaduženo za brigu o hrvatskim državljanima izvan Hrvatske.

Predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport upitala je u priopćenju ministra Božinovića te ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana i čelnike svih mjerodavnih tijela i institucija "kako je moguće izdati rješenje vezano uz posvajanje ako dva para nisu uopće prošla proces koji mora proći svaki par u Hrvatskoj koji želi posvojiti dijete".

Također, Vučemilović je upitala i kako je moguće da djeca koja nikada nogom nisu kročila na tlo Republike Hrvatske niti ih je hrvatski sustav ikada evidentirao mogu na neviđeno dobiti hrvatske dokumente.

Upitala je i tko je i po čijem nalogu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova odobrio i proveo izdavanje dokumenata te tko je i po čijem nalogu u mjerodavnim institucijama u Hrvatskoj izdao odgovarajuća rješenja.

- Provodi li se istraga koja bi utvrdila radi li se o trgovini hrvatskim državljanstvom ili korupciji u diplomatsko-konzularnoj mreži te što nadležna tijela čine kako bi se krijumčarenje djecom iz trećih zemalja u Republiku Hrvatsku spriječilo?, upitala je zastupnica Vučemilović.

Smatra da taj slučaj navodi na zaključak da "institucije Republike Hrvatske u takvoj duboko kriminalnoj praksi ne vide problem i da hrvatska javnost o ovome ništa ne bi znala da zambijske institucije nisu reagirale".

Inače, od četiri hrvatska para uhićena u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima dva su u registru potencijalnih posvojitelja, izvijestilo je 29. prosinca mjerodavno ministarstvo, dodajući da nije zaprimilo zahtjeve iz Hrvatske za posvojenje djece iz Konga.

Ministarstvo obitelji i socijalne politike odgovorilo je HINA-i da su uvidom u Registar potencijalnih posvojitelja u nj upisana dva od četiri para, što znači da imaju pozitivno mišljenje o podobnosti i prikladnosti za posvojenje. Jedan je par u registru od 2021., a drugi od 2022. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!