Vukovar obilježio Dan grada, na svečanoj sjednici sudjelovao i predsjednik Milanović

03.05.2022.

09:21

Autor: HRT

Vukovar

Vukovar

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, Vukovar obilježava Dan grada i blagdan zaštitnika - svetih Filipa i Jakova. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je da se, načelno, može reći kako su građani Vukovara danas zadovoljni, no i dodao da se mnogo više moglo i moralo učiniti za njegov razvitak i napredak.


- Kada odgovaram na pitanje kako Vukovar danas živi, ne mogu se ne osvrnuti na sve ove pokazatelje koji pričaju priču o lijepoj vukovarskoj sadašnjosti. Vukovar su danas šetnica uz Dunav, nove prometnice, trgovi, parkovi, igrališta. Vukovar su njegovi sportaši, poduzetnici, obrtnici, poljoprivrednici, škole i vrtići koji iz godine u godinu bilježe porast upisane djece. Vukovar su posjetitelji i turisti. Vukovar su branitelji, udruge i nacionalne manjine. Vukovar su njegovi najmlađi građani, ali i oni najstariji i najiskusniji među nama. Vukovar danas živi kroz nas, a mi živimo za njega. Vjerujem da ćemo unatoč izazovima, s kojima smo se naučili boriti, i idućih 365 dana težiti još većim ciljevima, općem dobru, te pokazati zajedništvo, snagu i produktivnost za razvoj još ljepšeg Vukovara, poručio je Penava.

Moglo se i moralo učiniti puno više za razvoj Vukovara

U povodu Dana grada, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio je u utorak kako se, načelno govoreći, može reći da su građani Vukovara danas zadovoljni, no i dodao da se puno više moglo i moralo učiniti za njegov razvitak i napredak.

- Naravno, imamo u sebi taj jedan osjećaj nepravde iz razloga što su neke stvari trebale biti riješene. Vidjeli smo to i jučer za obilježavanja masakra u Borovu Selu, a opominju nas i ovi bijeli križevi na groblju. Je li grad Vukovar trebao biti još razvijeniji nego danas, mislim da je mogao i morao, poručio je Penava.

Građani Vukovara obilježavaju Dan grada i blagdan zaštitnika sv. Filipa i Jakova. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva među kojima grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, predsjednika Republike na čelu s umirovljenim general pukovnikom Marijanom Marekovićem, Hrvatskog sabora koje je predvodio saborski zastupnik Nikola Mažar te Vlade na čelu s saborskom zastupnicom Marijanom Balić.

Počast stradalima u obrani Vukovara polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odalo je i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije te gradova prijatelja Vukovara.

U izjavi nakon polaganja vijenaca, Penava je rekao i kako je danas u Vukovaru, unatoč svemu, lijepo živjeti te da Vukovarci vole živjeti u svome gradu.

Po riječima vukovarskog gradskog vijećnika, saborskog zastupnika Nikole Mažara Vukovar je iz dana u dan sve ljepši.

- Ono što je najbitnije, prošle godine smo imali najveći broj novorođene djece u zadnjih dvadeset godina, imamo povećanje broja djece u vrtićima i osnovnim školama, a došlo je i do otvaranja novih 1200 radnih mjesta u posljednjih pet godina što govori da djeluju sve one mjere koje poduzima Vlada kao i regionalna i lokalna vlast, kazao je Mažar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!