Vukovarsko Gradsko vijeće prihvatilo zaključak

18.10.2019.

09:22

Autor: D.M./Dnevnik u podne/IMS/HRT

default error photo
Vukovarsko Gradsko vijeće prihvatilo je zaključak o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara pripadnicima hrvatskoga naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine.
Vukovarsko Gradsko vijeće prihvatilo je zaključak o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara pripadnicima hrvatskoga naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine. Zaključak je izglasovan nakon trosatne rasprave s 15 glasova za, tri protivna glasa članova SDSS-a te po jedan suzdržan glas SDP-a i Živog zida.

SNV predstavio Statut Grada Vukovara na ćirilici i srpskom jeziku
- Penava: Najprije treba riješiti neriješena pitanja iz 1991.
- Predsjednik Ustavnog suda o pravu srpske manjine u Vukovaru

U zaključku se, među ostalim, ističe da je dostignut stupanj razumijevanja, solidarnosti  i snošljivosti među pripadnicima hrvatskoga naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine na razini koja omogućuje suradnju i suživot, no nisu se stekli uvjeti za proširivanje opsega osiguranih individualnih prava te propisivanje kolektivnih prava pripadnicima srpske nacionalne manjine koja živi u Vukovaru.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako se odluka koju je Ustavni sud donio u vezi s Vukovarom odnosila na sazivanje današnje sjednice Gradskog vijeća i razmatranje stanja u gradu te na današnje glasovanje o toj odluci "pa je time odluka Ustavnog suda apsolutno poštovana." Penava je istaknuo kako "ne zna zašto je u dijelu političkog ambijenta i medija prisutna teza da se nešto moralo i trebalo", ocjenjujući nedvosmislenom i jasnom odluku Ustavnog suda da se, u skladu sa Statutom grada, sazove listopadska sjednica Gradskog vijeća i raspravlja o stanju u gradu.

Odluku Gradskog vijeće poslat će odmah Ustavnom sudu, a hoće li se o temi raspravljati i na godinu, rekao je kako ne zna jer za godinu dana "tko živ, a tko mrtav".

- Mi svaki dan živimo u ovim okolnostima i propitujemo što možemo i trebamo, rekao je Penava, ocjenjujući današnju burnu raspravu na sjednici Gradskog vijeća riječima da se "jednostavno moglo razgolititi tko tu koje pozicije uzima".

Burna rasprava na sjednici Gradskog vijeća Vukovara

Usvajanju je prethodila burna rasprava. Vijećnici SDSS-a su tijekom sjednice gradonačeniku Ivanu Penavi uručili statut grada na ćirilici, a on ga je bacio na pod uz poruku kako ga smatra činom puzajuće velikosrpske agresije. 

- Zna se koje je tijelo zaduženo da u ovoj državi donosi ovakav statut. Ovo smatram činom puzajuće velikosprske agresije. Vukovar kleknut i pasti u velikosprsku retoriku i agresiju - neće. Bila ona otvorena, ratna, s tenkovima iz Beograda ili uvijena u celofan u režiji Milorada Pupovca. Lijep pozdrav svima svima vama iz Vukovara, kazao je Ivan PenavaZaključak: Nema preduvjeta proširenje prava

U zaključku o dostignuotm stupnju razumijevanja, među ostalim, stoji kako "nisu stvoreni preduvjeti za proširivanje opsega osiguranih individualnih prava te propisivanje kolektivnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine i dopune statutarne odluke kojom se pripadnicima srpske nacionalne manjine na području grada Vukovara priznaju nova prava".

Ako se zaključak prihvati slučaj se opet vraća na Ustavni sud koji je, podsjetimo, u srpnju ove godine odlučio da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprijediti te da vukovarski Srbi trebaju ostvarivati veća prava na uporabu jezika i ćirilićnog pisma.

Plenković pozvao na smirivanje tenzija

Situaciju u Vukovaru u Bruxellesu je komentirao i premijer Andrej Plenković. Poručio je da se u tom gradu treba stvoriti politika koja ide prema smirivanju tenzija, pomirbi, suživotu, boljem razumijevanju većinskog hrvatskog naroda s predstavnicima srpske manjine.

- Premalo imam informacija je li to danas bilo s nekim ciljem provokacije. Očito je gradonačelnik Penava to doživio kao provokaciju, pa je očito burnije reagirao. U svakom slučaju nije dobro da se to događa. Nisam imao nikakva saznanja da će predstavnik SDSS-a uručivati statut grada Vukovara na ćirilici baš na sjednici gradskog vijeća kada se odlučuje o ovoj temi. To mi ne djeluje baš najdobronamjernije, premda nema ništa nezakonito. Očito su tenzije još visoke, a moramo ih smirivati. Ovakvi incidenti prema mom mišljenju su loši i nepotrebni, kazao je premijer.

Na pitanje novinara hoće li razgovarati s Miloradom Pupovcem o tome, kazao je da će sa svima razgovarati.

- Čini mi  se da dio ljudi namjerno neke stvari rade ili ih ima dio koji se prave nevješti ili zaista ništa ne razumiju. Ako vodim politiku koja smanjuje podjele i polarizaciju u društvu, onda imate stalno aktere koji guraju vodu na taj mlin. Ima ih dosta koji to rade. Oni žele vratiti podjele u društvu na razinu koja je neprimjerena trenutku. Hrvatska je kao država, društvo, riješila sve svoje strateške zadaće. Sada se svi zajedno trudimo na gospodarskom, socijalnom i razvojnom segmentu, dodaje Plenković.  

Govoreći o pravima Srba u Vukovaru rekao je da je tu riječ o nadležnosti Gradskog vijeća te da se baš na današnjoj sjednici toga tijela trebalo odlučiti kakva je situacija između većinskog hrvatskog naroda i manjinskih predstavnika.

- Na njima je da to procijene. Razumijem da postoje teške rane, strašni zločini. Najgori ratni zločini dogodili su se baš u Vukovaru. Međutim, moram podsjetiti na tu hrabrost, odvažnost i državništvo predsjednika Franje Tuđmana koji je odabrao mirnu reintegraciju. Ta odluka je poštedila, siguran sam, veliki broj života. Dosta godina nakon toga moramo raditi na tome da taj suživot bude funkcionalan. Očito tu ima tenzija, ali na tome se moraju svi potruditi, kaže Plenković.

Grabar-Kitarović: Nisu sazreli uvjeti

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak komentirajući u odluku vukovarskoga Gradskog vijeća kako je u ovom trenutku bitno da još nisu sazreli uvjeti za ćirilične ploče i slično, da najprije treba riješiti velike stvari, a zatim učiniti korake koji će "omogućiti svima da ostvare nova radna mjesta".

- Ono što je meni bitno jest da je odluka koju je sad donijelo Vijeće, a to je da u ovom trenutku još nisu sazreli uvjeti za ćirilične ploče i slično s obzirom da i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina predviđa da sva ta prava moraju biti u svrhu suživota između većinskoga hrvatskog naroda i manjina, odnosno da treba poštovati prava većinskoga hrvatskog naroda, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

- Radila sam u mirnim reintegracijama, mogu reći da su postignuti rezultati veći nego što se netko nadao. Hrvati i Srbi, koji su tada imali dovoljno hrabrosti, dogovorili su se o zajedničkom životu, a Hrvatska je prva pokazala da ne želi više rat, nego je pristala na neke uvjete iako ja vjerujem da se to moglo riješiti i drugim putem, istaknula je.

- Vjerujem da će se riješiti pitanje na koje sam upozorila prije nekoliko dana u Vukovaru, da je naše pravosuđe zakazalo, da se Hrvatska u međunarodnoj zajednici zalaže za međunarodne sudove koji će dijeliti pravdu jer bez pravde nema pomirenja i nema budućnosti. E pa napravimo to i u vlastitoj državi, istaknula je.

Miroslav Šeparović za HRT: Očekujemo da se odluka Ustavnog suda poštuje

- Očekujemo da se odluka Ustavnog suda poštuje i da Vlada Republike Hrvatske osigura njezino provođenje. Sva tijela državne vlasti, i lokalne i područne samouprave, dužna su u okviru svog djelokruga provoditi odluke Ustavnog suda. U pravilu se u predizborno vrijeme Ustavni sud suzdržava od donošenja odluka koje imaju političke poslijedice. Pričekat ćemo Odluku Gradskog vijeća Vukovara i njezino obrazloženje i onda odlučiti o daljnjem postupanju. Ustavni sud poziva na poštivanje Ustava i zakona te dijalog, međusobno uvažavanje i toleranciju te smirivanje tenzija, izjavio je u pisanom odgovoru za HRT predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Radin: Vukovar i njegovi lideri podijeljeni

Događaj je komentirao i potpredsjednik Sabora i zastupnik talijanske manjine Furio Radin. Kazao je da je riječ o emotivnoj reakciji koja pokazuje koliko je Vukovar još podijeljen i koliko su podijeljeni lideri u tom gradu, "uključujući i gradonačelnika".Bačić poziva na smirenost i toleranciju u Vukovaru

- Današnja tema sjednice Gradskog vijeća Vukovara bila je ozbiljna i treba joj pažljivo pristupiti. Rečeno je da su još otvorene rane Domovinskog rata u Vukovaru, da su emocije preče i da je teško suzdržati se neodgovornih postupaka. Sjednica je trebala ići u drugom smjeru i kada je u pitanju uručivanje Statuta gospodinu Penavi, izjavio je novinarima u Saboru Branko Bačić. Pozvao je na razgovor na tragu odluke Ustavnog suda i smirenost jer, kako je kazao, "bez tolerancije bit ćemo svjedoci još takvih događanja u Vukovaru". Kazao je i kako na ovu situaciju ne gleda u kontekstu Penavine ambicije da postane predsjednik HDZ-a.Bauk: Problem ćirilice u Vukovaru treba riješiti Ustavni sud

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izjavio je kako ne podržava zaključak vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da se nisu stekli uvjeti za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru. Poručio je kako bi taj problem trebao riješiti Ustavni sud, a ne Gradsko vijeće Vukovara. Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o uporabi jezika i pisma i cjelokupni set manjinskih prava je propisala država. Ako negdje na terenu postoji problem u provedbi, onda to treba rješavati država, rekao je Bauk. Smatra da Vlada ne želi preuzeti taj teret zato što bi na izborima izgubila neke glasače.Glavašević: Nije uloga Vlade da zavodi red po Vukovaru

- Kako se nisu stekli uvjeti? Po Duhu Svetom? Žele li se steći uvjeti? Postoji li volja da se steknu? Što je potrebno da famozni uvjeti budu stečeni? To je potpuno nejasno, no sve su karte podijeljene, znamo tko je Tomislav Josić, znamo tko je Ivan Penava, ista meta, isto odstojanje, izjavio je saborski zastupnik Bojan Glavašević. Dodao je kako nikome nisu u interesu neredi, ali da nije uloga Vlade da zavodi red po Vukovaru te da to mora napraviti tamošnja zajednica. Dodao je kako je Vukovar instrument Penavine ambicije da postane predsjednik HDZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!