Vukovi u Kijevu napadaju čak i usred bijela dana

01.10.2022.

20:03

Autor: Petar Mikuličin/Dnevnik/HRT

Vukovi u ovoj županiji mjesečno usmrte 114 grla stoke

Vukovi u ovoj županiji mjesečno usmrte 114 grla stoke

Foto: Dnevnik / HRT

Nastavljaju se napadi vukova na stoku u zaleđu Šibensko-kninske županije. Posljednji se dogodio u Kijevu, gdje su dinarske zvijeri zaklale dvije koze i jedno jare, a nekoliko ih je ranjeno. Vukovi napadaju čak i usred bijela dana. Strah je zavladao među stanovnicima Kijeva i okolice, no svi su bespomoćni, s obzirom na to da je vuk zaštićena životinja.

- Vuk uhvati kozu, ja uzmem kamen, tučem vuka kamenom, on neće pustiti kozu. To mi se desilo tu, pokazuje nam Stipe Ćulum iz Kijeva.

  

A Stipe i Kijevljani nagledali su se ove godine ovakvih scena! 


- U dvadeset godina nisam imao da mi je odnio dvije koze, tri, a sad mi u mjesec dana odnese pet, kaže Stipe.


Nemala šteta za umirovljenika koji ima više od stotinu grla, među njima i rijetku vrstu koze u ovoj županiji. Zbog vukova ne spava noćima.


- Ja po noći ustanem dva-tri puta! Pas me probudi. Jedan vije u Sivim brdima, jedan vije prema Kozjaku, jedan gori prema Validžićima, kaže Stipe.


Nemoćni su i on i njegov pas čuvar Medo, jer vuk je ovdje postao, kao u onoj pjesmi, domaća životinja. Nema dana bez napada.


- Tu je meni materi prije jedno mjesec dana ušao u zaseok Teskere, udavio isto jednu ovcu, u četiri sata popodne otprilike. Znači, on se ne boji. To je vuk, sigurno neki samac koji se odvojio od čopora, kaže Jure Teskera, predsjednik Lovačke udruge Kijevo.


Vukovi u ovoj županiji mjesečno usmrte 114 grla stoke. A taj broj raste, jer vukova je sve više - gotovo 200! Lovci kao rješenje sugeriraju preventivni odstrel.


- Mora postojati neka selekcija u prirodi. Nismo mi za odstrel vuka! Selekcija mora postojati, ali ovo je iznimni slučaj, kaže Teskera. 


- Mišljenja sam da odstrel nije rješenje... Ali sam opet mišljenja kako bi se nekim regulativama trebalo i moralo riješiti da se učini iznimka kad je ugroza ovakve vrste, kao što se jučer dogodila, kaže Martin Ercegovac, načelnik općine Kijevo.


U suprotnom će se nastaviti neugodni susreti s predatorima, koji u potrazi za plijenom ne biraju ni mjesto, ni vrijeme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!