Vukovi napali stado ovaca, 15 ih je stradalo

28.09.2022.

20:08

Autor: Jelena Tomac/Dnevnik/IMS/HRT

U Brod Moravicama vukovi napali stado ovaca

U Brod Moravicama vukovi napali stado ovaca

Foto: Dnevnik / HTV

U Gorskom kotaru, u mjestu Brod Moravice od napada vukova stradalo je stado ovaca. Točnije, stradalo je 15 ovaca, što je više od pola stada koje u Brod Moravicama vodi obitelj Crnković. Šteta je utoliko veća, što se većina ubijenih ovaca uskoro trebala ojanjiti.

Prema tragovima ugriza pretpostavlja se da je riječ o čoporu vukova i to nekoliko mladih vukova, koji su u pratnji starijih tek uče lovu, kazala je za središnji Dnevnik HTV-a novinarka Jelena Tomac.

Tomislav Crnković
iz Broda Moravice, vlasnik stada, kazao je da je prizor nakon napada vukova bio više nego strašan.

- Kad sam se probudio, izašao sam iz kuće vidjeti stado, došao sam u tor i imao sam što vidjeti. Ovce su ležale, bile su zaklane. Išao sam vidjeti što se desilo, kazao je Crnković.

Pozvao je veterinare i vještake da dođu ustanoviti je li to doista bio vuk, a oni su to i potvrdili. Potom je štetu prijavio ministarstvu. Napadi vukova ondje nisu bili prvi put. Prošle godine u studenom napadnuto je jedno janje u njegovom stadu. Od tada do ovoga slučaja, vukovi nisu napadali.

- U devetom mjesecu su već stigli vukovi. Ne znam što će biti dalje, kazao je Crnoković, vlasnik stada.

Unatoč tome što je ograda oko njegovog stada propisno napravljena, a žica je čak i vrlo visoko postavljena, Crnković kaže da ne zna kako su vukovi prošli.

Šteta je oko 2.000 kn po jednoj ovci. Ne zna kolika će mu biti odšteta: "Nećemo se baš nečemu nadati, pa ako sve zajedno dobijemo nekih 4.000-5.000 kuna, možemo biti zadovoljni".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!