Vukušić: Zemlja ima PTSP, dosta s nadriliječništvom

04.01.2021.

10:58

Autor: HRT

default error photo
Kumlativni efekt elementarnih nepogoda očituje se u PTSP-u ali uz dodatna 'komorbidna' stanja, depresiju i veliku tjeskobu, upozorava Vukušić.
- Potrebe za pružanjem psihosocijalne pomoći i drugih vidova terapijske pomoći biti dosta velike. I to ne samo za Banovinu, nego za sve dijelove Hrvatske. Kumulativni efekt elementarnih nepogoda je u znanosti, medicini i psihologiji vrlo dobro izučen, kazao je u Studiju 4 psihijatar iz KBC-a Rebro Herman Vukušić.

➡️ Tomislav Fiket: Mogući potresi i preko 5 Richtera 
➡️ [VIDEO] Epicentri potresa 28. i 29. prosinca
➡️ Posljedice potresa - iz minute u minutu  

- Radi se o PTSP-u ali u ovom slučaju postoji i problem da se na njega nakaleme tzv. 'komorbidna' stanja kao npr. depresija, velika tjeskoba. On nikada ne dolazi sam i mi ćemo se kao struka morati ozbiljno time pozabaviti, dodao je Vukušić koji je i član 'psihološkog tima' Vlade, angažiralo ga je Ministarstvo branitelja.

Naglasio je kako se nagledao savjeta tzv. stručnjaka. U oči mu je upala 'hipnoterapeutkinja' koja savjetuje ljude da se ne sputavaju nego da se tresu nakon potresa. "U moru svega što se pruža građanima, molim da se drže ljudi koji su za to educirani (psiholozi i liječnici). Prošli smo Rubikon što se tiče nadriliječništva - mi kao struka moramo se ozbiljno organizirati i dati odgovor, kazao je Vukušić. Pozdravio je najavu osnivanja Vladinog povjerenstva kao i postavljanje Tome Medveda na čelo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!