Vlada donijela odluke vezane za novi Zakon o obnovi

02.03.2023.

12:49

Autor: Hina/HRT/D.M.

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Na današnjoj sjednici Vlade donesene su odluke vezane za novi Zakon o obnovi i privremeno stambeno zbrinute - od 100 do najviše 160 eura mjesečno sufinancirat će im se troškovi režija. Određeno je i da će Građevinski fakultet u Zagrebu određivati najveću cijenu građevinskih usluga - koje će se onda priznavati za isplatu onima koji su krenuli u samoobnovu. 

Sufinanciranje troškova režija 


Vlada je donijela i odluku o sufinanciranju troškova režija za privremeno stambeno zbrinute osoba čije su nekretnine stradale u potresima na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Sufinanciranje u iznosu od 100 do najviše 160 eura mjesečno, ovisno o broju članova kućanstva, odnosi se na privremeno stambeno zbrinute korisnike mobilnih stambenih jedinica (kontejneri i kontejnerska naselja) te osobe zbrinute temeljem odluke Vlade o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje.

Ukupno bi temeljem odluke bilo obuhvaćeno 1513 obitelji i mjesečno će za to trebati 500 tisuća eura, za što će se do kraja lipnja sredstva isplaćivati iz Fonda solidarnosti EU, a nakon toga iz državnog proračuna, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Vlade Branko Bačić

Bez pričuve, GFZ određuje cijene građevinskih radova


Na sjednici je donesena i odluka o oslobađanju od plaćanja zajedničke pričuve, dok se nekretnina ne obnovi, suvlasnika višestambenih i stambeno-poslovnih zgrada u jedinicama lokalne samouprave na čijim je područjima proglašena katastrofa, a čije su nekretnine stradale u potresima.

Odluka se ne odnosi se na suvlasnike zgrada koji sami odluče da žele nastaviti plaćanje zajedničke pričuve te na suvlasnike zgrada koji su na teret pričuve preuzeli kreditne ili neke druge obveze.

Građevinski fakultet zagrebačkog Sveučilišta Vlada je odredila kao tijelo koje utvrđuje najviše cijene usluga, radova i građevnih proizvoda koje se mogu prihvatiti za isplatu novčanih pomoći prema Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

Poslove Fonda i ureda za obnovu preuzimaju ministarstva 


Vlada je danas odlučila i o rasporedu neutrošenih sredstava državnog proračuna za ovu godinu, a nakon što su 23. veljače na snagu stupili novi Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, te izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave.

Prema tim zakonskim izmjenama, s radom prestaju Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, a njihove poslove preuzima Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Uz to, Ministarstvo financija preuzima poslove iz djelokruga Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u dijelu koji se odnosi na ostvarivanje vlasničke politike u pravnim osobama od posebnog interesa za državu.

Promjene u proračunu, neutrošena sredstva preuzimaju ministarstva


Kako je pojasnio ministar financija Marko Primorac, Zakon o proračunu regulirao je da se u slučaju ukidanja proračunskog korisnika ili smanjenja njegova djelokruga, odnosno nadležnosti, neutrošena sredstva za njegove rashode i izdatke prenose u proračunsku zalihu ili proračunskom korisniku koji preuzme njegove poslove. 

Tako su neutrošena sredstva Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavenja, u iznosu od oko 164 milijuna eura, kao i oko 131 milijun eura Fonda za obnovu raspoređena Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, istaknuo je ministar financija. Također se, dodao je, s pozicije Ministarstva prostornog uređenja na Ministarstvo financija raspoređuju sredstva koja se odnose na ostvarivanje vlasniče politike u pravnim osobama od posebnog interesa za državu, a riječ je o iznosu od gotovo 260 tisuća eura.

Za osjetljive sektore u poljoprivredi osigurano 16,1 milijun eura 


Vlada je na sjednici donijela Program državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za 2023. godinu. Za provedbu Programa potrebno je ukupno 16,1 milijun eura, a osigurana su u državnom proračunu za 2023. i projekcijama za 2024. i 2025. godinu, unutar financijskog plana Ministarstva poljoprivrede.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković objasnila je da se Programom uređuju ciljevi, pojedinačne alokacije, korisnici, način davanja, minimalne količine i maksimalni iznosi potpore po sektorima. Sektori na koje se Program odnosi su mliječne krave, rasplodne krmače, duhan, maslinovo ulje te očuvanje domaćih i udomaćenih sorti poljoprivrednog bilja, istaknula je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!