Plenković: Trend se preokrenuo, ekonomski podaci su ohrabrujući

02.03.2023.

11:32

Autor: D.M./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković komentirao je aktualne političke teme. Prije svega izrazio je u svoje i u ime Vlade sućut i izraze solidarnosti grčkoj vladi i narodu zbog velike željezničke nesreće u Larisi. 

Zatim je komentirao podatke koje je objavio Državni zavod za statistiku prema kojima je BDP u četvrtom kvartalu 2022. ostvario rast od 4 posto. Prema podacima Eurostata, samo tri zemlje imaju veću stopu rasta, rekao je premijer.  Na to su, dodao je, dakako utjecale i mjere Vlade koje su ublažile inflatorne pritiske. Naglasio je i da je u cijeloj 2022. BDP porastao za 6,3 posto, što je dvostruko više od EU-a.

Za ove je podatke rekao da su ohrabrujući te naglasio da se za ovu godinu očekuju i izrazito dobri rezultati turističkog sektora.  

Andrej Plenković komentirao je i podatke koje je danas objavio Državni zavod za statistiku prema kojima je inflacija u veljači usporila na 11,9 posto. Rekao je da je riječ o najnižoj stopi rasta još od svibnja 2022. Potvrđuje se da se trend preokrenuo, istaknuo je. Za praćenje kretanja cijena građanima će, dodao je - "pomoći aplikacija Ministarstva gospodarstva koja može pokazati podatke za čak 1080 proizvoda tri trgovačka lanca".

Premijer je podsjetio da je Hrvatska od Švedske preuzela jednogodišnje predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA) čime će koordinirati potpredsjednik Vlade Davor Božinović. Osvrnuo se i na obilježavanje prve godišnjice ruske agresije na Ukrajinu te naglasio da će Hrvatska nastaviti pružati pomoć i solidarnost toj zemlji - politički, ekonomski, financijski, humanitarno, tehnički i vojno.  

Najavio je da će Vlada danas donijeti niz odluka vezanih za troškove ljudi koji su u privremenom smještaju na područjima pogođenim potresom. 

Na današnjoj sjednici Vlade donesene su odluke vezane za novi Zakon o obnovi i zbrinjavanje onih koji i dalje žive u kontejnerima. Određeno je da će Građevinski fakultet u Zagrebu biti tijelo koje određivati najveću cijenu građevinskih usluga - koje će se onda priznavati za isplatu, javila je novinarka Silvana Skočajić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!