Za posjetitelje ponovno otvoreni Skradinski buk i Roški slap

22.05.2023.

19:51

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

Za posjetitelje ponovno otvoreni Skradinski buk i Roški slap u NP Krka

Za posjetitelje ponovno otvoreni Skradinski buk i Roški slap u NP Krka

Foto: HTV / HRT

Od danas su za posjetitelje ponovno otvoreni lokaliteti Skradinski buk i Roški slap u Nacionalnom parku Krka. Prvi put u povijesti parka bili su zatvoreni zbog visokog vodostaja - 7 dana bio je onemogućen bilo kakav turistički obilazak. Nikad se u 38 godina od osnivanja parka nije dogodilo da se zbog nabujale rijeke ne mogu obići dva najpoznatija Krkina lokaliteta.

Iako posjetitelji sada mogu obilaziti Roški slap i Skradinski buk, stanje u Nacionalnom parku Krka još se nije potpuno normaliziralo što i ne iznenađuje s obzirom na visok vodostaj.

- Prije nekoliko dana na Skradinskom buku izmjeren je povijesno najviši vodostaj - 254 cm što je za 31 cm više nego dosadašnji najviši vodostaj, zabilježen prije 18 godina, javila je Ana Bralić u središnjem Dnevniku HTV-a.  

Nella Slavica, ravnateljica Nacionalnog parka Krka, kaže kako je priroda priredila veličanstveni spektakl s vodom koji im je ipak izazvao probleme.

- Iako je priroda priredila veličanstveni spektakl s vodom mi još uvijek ne možemo staviti sve naše turističke atrakcije u funkciju. No nakon šest dana naši najpoznatiji lokaliteti Skradinski buk i Roški slap su ponovno otvoreni za posjetitelje. Nažalost, brodovi još uvijek ne voze niti je moguć ulazak od Skradina do Skradinskog buka, ali svakako pozivamo sve da posjete Roški slap i Skradinski buk s ulazom za Lozovac, ali i naravno da otkrivaju i čari srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke, poručila je Slavica.

U proteklih tjedan dana organizirane skupine turista nisu mogle obići dva najpoznatija Krkina lokaliteta. Je li možda bilo nekakvih problema zbog takvih unaprijed dogovorenih aranžmana te kako se to odrazilo financijski na planirane prihode parka?

- Nama je užasno žao, ponajviše zbog školaraca koji su planirali svoju školu u prirodi u našem parku. Naravno, tu su i svi ostali naši turisti i naši partneri, turističke i putničke agencije, koji trpe velike gubitke, ali i naši koncesionari, ugostitelji i brodari, a naravno i tu smo mi zajedno s njima. Samo Nacionalni park Krka gubi u ovih šest dana negdje oko 300.000 eura, naglasila je Nella Slavica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!