Zbog visoke Krke prvi put u povijesti zatvoreni dijelovi NP-a

16.05.2023.

17:11

Autor: Ana Bralić/Regionalni dnevnik/HTV/HRT

Visok vodostaj Krke, zavoren NP

Visok vodostaj Krke, zavoren NP

Foto: HTV / HRT

Pomno se vodostaj prati i u Šibensko-kninskoj županiji, točnije na kninskom području gdje rijeka Krka u intervalima raste ili pada po jedan centimetar, ali stanje je zasad uobičajeno kada je riječ o velikim količinama oborina. No, zbog visokog vodostaja rijeke Krke prvi su put u povijesti Nacionalnog parka pojedini njegovi dijelovi zatvoreni za posjetitelje.


Lopate i vreće u rukama kninskih vatrogasaca. Valja pripremiti obranu od prelijevanja Krkinih pritoka na okolno područje. Situacija zasad - zadovoljavajuća.  

- Poduzimamo mjere gdje su kritične točke. Ovo je jedna od kritičkih točaka gdje se sad nalazimo, zečjim nasipima sprječavamo spajanje rijeke s lagunom. Što se tiče samog grada Knina, imamo zadnja tri dana povremenih ispumpavanja privatnih objekata, podrumskih prostorija, ali je to još uvijek u nekim granicama normalnog broja intervencija, rekao je Miran Mrelja, zapovjednik JVP-a grada Knina.

Interveniraju i vatrogasci iz DVD-a Kistanje, u tamošnoj općini Nunić na granici sa Zadarskom županijom, ponornice su izbile na površinu te poplavile cestu i okolna područja.

Pojedini dijelovi NP-a zatvoreni


Obilne padaline dodatno su osnažile i Krkin tok u dijelovima gdje se prelijeva preko sedrenih barijera.

Pa su prvi put u 38 godina od osnivanja Nacionalnog parka pojedini njegovi dijelovi zatvoreni zbog visokog vodostaja i izlijevanja Krke po poučno-pješačkim stazama. 

- Najposjećeniji lokaliteti Roški slap i Skradinski buk su, nažalost, pod vodom, te zbog toga smo bili prisiljeni zatvoriti upravo te dijelove našeg parka za posjetitelje, rekla je ravnateljica NP-a Krka, Nella Slavica.

Osim kiše i visokih riječnih vodostaja, problema ima i zbog jakog juga. Presudilo je stablu u blizini sjedišta Policijske uprave u Šibeniku - na svu sreću, u parkiranom policijskom kombiju nije bilo djelatnika kada je deblo palo na vozilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!