Za sanaciju šteta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 42 milijuna kuna

05.10.2022.

15:19

Autor: Hina/HRT

Posljedice nevremena u Čazmi

Posljedice nevremena u Čazmi

Foto: Damir Špehar / PIXSELL

Za ublažavanje štete nastale uslijed olujnog nevremena, koje je 15. rujna pogodilo Bjelovarsko-bilogorsku županiju, a procijenjena je na oko 70 milijuna kuna, Vlada je osigurala 42 milijuna kuna, o čemu je na sjednici u srijedu donijela više odluka.


Iz proračunske zalihe državnog proračuna za ovu godinu osigurano je 25 milijuna kuna, a Županiju kao primatelj sredstava Vlada je zadužila da utvrdi kriterije za njihovu raspodjelu stradalim jedinicama lokalne samouprave. Novac će biti isplaćen jednokratno po utvrđivanju kriterija.


Za sanaciju štete na stambenim i gospodarskim objektima te javnoj infrastrukturi osigurano je 12 milijuna kuna preraspodjelom unutar državnog proračuna za ovu godinu.


Kako bi se ublažilo štetu i djelomično uklonile posljedice nevremena u poljoprivredi osigurano je pet milijuna kuna, a Vlada je Ministarstvu poljoprivrede odobrila taj novac na teret proračuna za ovu godinu i projekcijama za 2023. i 2024. godinu. Prema prvim procjenama s terena, šteta je procijenjena na 18,2 milijuna kuna.


Vlada je donijela i odluku o nabavi i korištenju robe strateških robnih zaliha radi pomoći Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, kojom je Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ravnateljstvu za robne zalihe odobrila da obavlja nabave i korištenje robe koja nedostaje i potrebna je za otklanjanje šteta. Za to je u proračunu osigurano 33,7 tisuća kuna.


Zaključkom je zadužila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da u suradnji sa Županijom, Hrvatskim cestama i Županijskom upravom za ceste provede sve aktivnosti kako bi se osigurala pomoć radi sanacije šteta na cestama.


U tijeku je postupak procjena šteta, a po dobivenom izvještaju o procjeni osigurat će se financijska sredstva potrebna za sanaciju na proračunskim pozicijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!