17:01 / 15.05.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

"Hod za život" u Osijeku

Hod za život u Osijeku

Hod za život u Osijeku

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Prvi ovogodišnji „Hod za život" održan je u Osijeku. 

Pod geslom „Za svaki život bez diskriminacije" oko 500 sudionika u povorci je prošetalo osječkim ulicama.

Organizatori kažu da javnost žele osvijestiti o vrijednosti svakog ljudskog života, od začeća do smrti, o pravima nerođene djece i onih najstarijih koji su u pandemiji posebno pogođeni.

Glavna koordinatorica "Hoda za život" u Osijeku Lidija Blagojević ustvrdila je da su Slavonci, izlaskom na ulice Osijeka, javno iskazali želju da Hrvatska bude država u kojoj su zaštićeni životi svih ljudi, gdje je za svoj život siguran svaki čovjek.

- Činjenica da živimo u demokratskom društvu čini nas suodgovornima za zakone u našoj državi. Imamo društvenu odgovornost protiviti se prekidanju života nerođene djece i ideji da bi se drugima život prekidao putem eutanazije. Očekujemo da se štiti temeljno ljudsko pravo - pravo na život, rekla je Blagojević.

U Hodu za život sudjelovala je i Željka Markić iz udruge U ime obitelji koja je rekla kako smatra da je puls javnosti sve bolji i misli da ljudi sve više razumiju da znanost pokazuje da život svakog čovjeka počinje začećem i da je to tema o kojoj treba razgovarati.

-  Smatram da za sve ljudske probleme postoje ljudska rješenja koje trebamo pronalaziti, rekla je Markić.

Članica Organizacijskog odbora Hoda za život Sanja Počuča rekla je da se zalažu za društvenu, zakonsku i svaku drugu zaštitu svakog nerođenog djeteta.

- Pravo na život je temeljno ljudsko pravo. Trudnica je već majka, istaknula je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!