Za zlostavljanje životinja kazne do 1000 eura

11.05.2023.

11:14

Autor: HRT/D.M./Hina

Psi, ilustracija

Psi, ilustracija

Foto: Marko Jurinec / PIXSELL

Izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koje su danas stupile na snagu, zlostavljanje životinja kažnjavat će se od 200 do 1000 eura umjesto dosadašnjih 20 do 100 eura, priopćila je udruga Prijatelji životinja.

Kako pojašnjavaju, tim će se zakonskim izmjenama, kaznom od 200 do 1000 eura, kazniti osoba koja "bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način loše s njima postupa".

Mali simbolički iznosi kazni ne odvraćaju pojedince od činjenja prekršajnih djela na štetu životinja, ali i ljudi. Veće kazne svakako će djelovati preventivno, što je posebno važno jer zlostavljači životinja često postanu zlostavljači ljudi, poručuju Prijatelji životinja.

Odredbom Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, građani mogu odmah pozvati policiju kada svjedoče zlostavljanju i maltretiranju životinja na javnome mjestu, a policija pritom jedina ima ovlasti zaustaviti loše postupanje prema životinjama i poduzeti mjere za sankcioniranje prekršitelja, ističu u priopćenju napominjući kako ostali zakonski propisi nisu primjenjivi u takvim situacijama.

- Odlično je da se takve situacije mogu prijaviti temeljem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a propisane više kazne trebaju odvratiti potencijalne počinitelje i od činjenja i od ponavljanja prekršaja, poručuju Prijatelji životinja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!