19:20 / 19.01.2020.

Autor: Hrvoje Gunjača/HRT

Zabranjeno kupanje u Nacionalnom parku Krka

-

-

Foto: - / -

Uprava Nacionalnog parka predstavila je novi pravilnik prema kojem se kupanje zabranjuje na gotovo cijelom području Nacionalnog parka Krka.
Prizori razdraganih kupača u Skradinskom buku na Krki odlaze u povijest. Uprava Nacionalnog parka predstavila je novi pravilnik prema kojem se kupanje zabranjuje na gotovo cijelom području parka. Time se želi očuvati prirodu, ali i smanjiti stradavanje posjetitelja. Naime, u posljednje četiri godine - na Skradinskom buku utopilo se petero ljudi.

Ovakvi prizori postaju prošlost! Nalaže tako novi Pravilnik Nacionalnog parka.

- Temeljni cilj JU NP Krka je očuvanje procesa taloženja sedre. Jer cjelokupna opstojnost bazena rijeke Krke i njezina živoga svijeta počiva upravo na razvoju sedrenih barijera. Iz tog razloga novi Pravilnik donosi zabranu kupanja, rekla je Nella Slavica, ravnateljica NP-a Krka.

Iako je Pravilnik o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka Krka već stupio na snagu, zabrana kupanja primjenjivat će se tek od 1. siječnja 2021. godine!

- Dogovorili smo se da ipak ostavimo razdoblje prilagodbe, naročito zbog turističkih agencija koje dovode posjetitelje u Nacionalni park, dodaje Slavica.

U prijevodu - zbog već prodanih aranžmana s uključenim kupanjem pod znamenitim slapovima! A to je, osim ugrožavanja prirode, donosilo i nepotreban rizik.

Samo od sezone 2016., kada je broj posjetitelja prvi put premašio milijun, na Skradinskom buku utopilo se 5 turista, podsjeća novinar Hrvoje Gunjača.

Iznimno, kupanje će i dalje biti dopušteno na trima plažama uz Visovačko jezero i podno Roškog slapa. Tradicionalna su to kupališta domicilnog stanovništva. Struka je na stalnom oprezu zbog mogućeg utjecaja kupača odnosno posjetitelja na prirodu Parka te globalnih klimatskih promjena.

- Nikakve drastične ni alarmantne promjene nema, jer redovitim praćenjem mi reagiramo - spremni smo u stvari reagirati. Ali, hvala Bogu, nije bilo potrebe do sada. Samo što želimo prevenirati bilo kakvu štetu koja bi mogla nastati na ekosustavu, navodi mr. sc. Gordana Goreta, rukovoditeljica Odsjeka za zaštitu voda, sedre i biološku raznolikost NP-a Krka.

Na snazi i dalje ostaje i mjera ograničavanja broja posjetitelja na Skradinskom buku. U istom trenutku ih ondje ne smije biti više od 10 tisuća!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!