Zadar: Biskupsko ređenje monsinjora Milana Zgrablića

25.06.2022.

14:10

Autor: T.V./HRT

Zadar: Biskupsko ređenje monsinjora Milana Zgrablića

Zadar: Biskupsko ređenje monsinjora Milana Zgrablića

Foto: HRT Radio Zadar / HRT

Uz geslo „Idite i rod donosite" mons. Milan Zgrablić, dosadašnji svećenik Porečke i pulske biskupije, zaređen je za nadbiskupa koadjutora Zadarske nadbiskupije. Uz mnoštvo vjernika i svećenika na svečanosti ređenja bila su 24 biskupa iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Polaganjem ruku glavnoga zareditelja, zadarskoga nadbiskupa mons. Želimira Puljića, suzareditelja splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, te porečkog i pulskog biskupa u miru mons. Ivana Milovana, te ostalih biskupa, a potom i mazanjem glave, te predajom evanđelistara i znamenja mons. Milan Zgrablić zaređen je za novog zadarskog nadbiskupa koadjutora.

- Primi štap, znak pastirske službe, i pazi na svekoliko stado u kojem te Duh Sveti postavi za biskupa da ravnaš Božjom Crkvom, rekao je svom budućem nasljedniku mons. Puljić.

Obraćajući se braći biskupima i ostalim svećenicima, te okupljenom vjerničkom mnoštvu, nadbiskup Zgrablić je poručio kako računa na njihovu pomoć u njegovoj službi.

- Računam na vaše molitve i žrtve. Dijelit ću s vama radosnu vijest Isusa Krista, bratsku kršćansku ljubav i otajstva spasenja. Spreman sam s vama dijeliti vaše radosti i nade, vaše žalosti i tjeskobe, rekao je u prvom obraćanju vjernicima mons. Zgrablić.

Novi zadarski nadbiskup zahvalio je mnogima - od obitelji do braće svećenika i Svetoga Oca koji ga je odabrao za biskupsku službu.

Biskup koadjutor je biskup pomoćnik kojega Sveta Stolica postavlja biskupu ili nadbiskupu kada on ne može obavljati sve svoje dužnosti zbog slabog zdravlja, bolesti, starosti ili nekog drugog razloga.

Poslije Božića, Zgrablić će naslijediti Puljića na čelu mjesne crkve. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!