17:25 / 20.01.2021.

Autor: Kristina Štrbac/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Zadar: onkološki pacijenti na liječenje moraju putovati u Split ili Zagreb

Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Foto: - / HRT

Onkološki bolesnici u Zadarskoj županiji na zračenje moraju putovati u Split ili Zagreb. Kako bi što prije dobili prijeko potrebni uređaj, građani su se uključili u akciju prikupljanja novca.
Onkološki bolesnici u Zadarskoj županiji, kojih je sve više, i dalje nemaju mogućnost cjelovitog liječenja u Zadru. Na zračenje moraju putovati u Split ili Zagreb. Građani su se uključili u akciju prikupljanja novca kako bi onkološki bolesnici što prije dobili prijeko potrebni uređaj.

➡️ Petrinjski bolnički restoran postao Odjel za plućne bolesti
➡️ U Rijeci počela druga faza cijepljenja protiv COVID-a
➡️ Neki lijekovi za dijabetes poskupjeli više od sto posto
➡️ Loše u Dalmaciji, šestero mrtvih i 142 novozaražena

Elvisu Beretinu iz Radovina prije pet i pol godina postavljena je teška dijagnoza - karcinom debelog crijeva. Dvadeset pet dana sanitetskim je vozilom s drugim onkološkim bolesnicima iz cijele županije svakodnevno putovao u Split na zračenje.

- Zamislite, dođemo, ja dobijem svoju terapiju i moram čekati druge pacijente. I onda opet vožnja amo, tamo, kaže Elvis Beretin.

Bolesnicima izmučenima terapijom svakodnevna putovanja dodatno otežavaju situaciju. Elvis se izliječio, ali ima onih koji nisu.

- Bila je čak situacija da su pacijenti preminuli na putu prema Splitu ili Zagrebu. Ne zato što je transport bio loš, nego jednostavno je bila takva situacija, ispričala je Mirka Batur iz Lige protiv raka Zadar.

Godišnje je u Zadru oko tisuću novooboljelih od karcinoma. Gravitira mu i oko 250 tisuća stanovnika okolnih područja. S obzirom na te brojeve, potrebna su im i dva linearna akceleratora, ne samo jedan.

- Očekujemo i podršku Ministarstva, da se uključimo bar kao pilot-projekt i da nam se omogući da imamo liječenje. Vjerujem da će se tada pokazati potreba da se i u drugim manjim centrima osniva subcentar za onkološko liječenje, ističe Branko Dukić, zadarski gradonačelnik i predsjednik Lige protiv raka Zadar.

Liga protiv raka dosad je prikupila oko 3 milijuna kuna različitim akcijama i donacijama umjetničkih djela. Zahvaljujući medijskoj kampanji "Zraka za život", i građani sve više uplaćuju.

- Mislimo da je to jedna prevažna stvar, ne samo za grad nego i cijelu regiju. Jedan takav uređaj uštedio bi silan novac državi i lokalnoj zajednici, a puno bi pomogao pacijentima, onkološkim bolesnicima, objašnjava Ivica Nevešćanin, voditelj dopisništva Slobodne Dalmacije u Zadru i izvršni urednik portala Zadarski.hr

Većina upućenih kaže - nije pitanje treba li Zadru uređaj za zračenje, on im je trebao još jučer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!