Zadar odlučio stati na kraj golišavim turistima usred grada

19.07.2022.

16:46

Autor: Ana Marušić/Regionalni dnevnik/HRT

Tekst je otisnut na pet jezika

Tekst je otisnut na pet jezika

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U gradskim jezgrama, pogotovo na obali kamo dolaze tisuće i tisuće turista, bilo bi lijepo poštovati kodeks odijevanja. Zadarska turistička zajednica tiskala je letak na kojemu se turiste na pet jezika moli da se u kupaćim kostimima ne šeću izvan plaže.

"Iako to u Zadru nije službeno zabranjeno, molimo da poštujete ovdašnju tradiciju i kulturu na način da ne nosite samo kupaće kostime kada niste na plaži..." dio je teksta otisnutog na hrvatskom te francuskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku. 


- Nije Turistička zajednica ta koja bi trebala donositi pravilnike, ali na nama je jasno da ukažemo na ono što bi zapravo trebalo i kako bi se trebalo ponašati, kaže direktor TZ Zadar Mario Paleka.


U francuskom se prijevodu doduše potkrala greška, no i u tome se može naći svijetla strana.


- Dobili smo onaj efekt da smo isprovocirali sve i da ćemo dobiti jednu medijsku pozornost kad je u pitanju taj letak kroz koji želimo komunicirati s gostima, kaže Paleka.


Inicijativu podupiru ugostitelji, koji uglavnom sami moraju upozoravati goste da bi u lokalima trebali biti - odjeveni. Na području grada Zadra trenutačno je oko 11 tisuća gostiju. Oni koje smo mi upitali, imaju prilično liberalan stav o odijevanju.


- Mislim da bi svatko trebao odjenuti ono što želi i u čemu se osjeća ugodno. Naravno, treba poštivati i mjesto u kojem se nalazi, pa ako se zahtijeva da se šećemo odjeveni, odjenuti se, kaže Andreas iz Njemačke.


- To je pitanje osobnog izbora, zar ne... Mene osobno ne vrijeđa bilo što što netko odluči odjenuti. Restoran je sasvim druga stvar od šetnje naokolo, u restoran ne bi trebalo ići u bikiniju, kaže Donna iz Engleske.


Tako u vremenu u kojemu bonton više nije u modi, čini se preostaje jedino lokalno propisivati pravila ponašanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!