Zadarske kante čipirane: manje smeća, manji računi

18.02.2020.

16:50

Autor: Žana Ljuština/Regionalni dnevnik/IMS/P.F./HRT

default error photo
Osam puta mjesečno maksimalan je broj pražnjenja kanti po kućanstvu. Ako se odvaja koristan otpad to se može svesti na 2-3 puta mjesečno. Za najmanju kantu plaćat će se 2,4 kn po pražnjenju.
Završeno je čipiranje zelenih kanti za miješani komunalni otpad na području grada Zadra. Već u travnju građani će dobiti nove račune s istaknutim fiksnim i varijabilnim djelom. Riječ je o naplati otpada prema količni i poticanju građana na njegovo odvajanje, što bi u konačnici trebalo smanjiti račune.

Počelo je u Crnom, završilo u Petrčanima te je 90% zelenih spremnika na području Zadra je čipirano.

- Kod 10% korisnika nisu čipirani spremnici jer ih nije bilo kući ili ne žive tu pa dolaze povremeno. Njima smo ostavili obavijesti, objasnio je voditelj Odjela za spremnike u Čistoći Zadar Kristijan Martinović.

Nakon što su spremnici čipirani, može se početi s novim načinom naplate odvoza otpada. 

- To znači da će se aktivirati naplata po količini, tj. broj pražnjenja će biti prikazan na računima, rekao je direktor Čistoće Zadar Drago Maračić.

Osam puta mjesečno maksimalan je broj pražnjenja kanti po kućanstvu.

- Ako odvajaju koristan otpad to se može svesti na 2, 3 puta mjesečno, i u tom slučaju bi se za najmanju kantu platili 2,4 kune po pražnjenju, rekao je Maračić.

Da bi se to postiglo, potrebno je odvajati odpad.

Čistoća će odsad račune slati mjesečno, a ne kao prije, svakih šest mjeseci. Hoće li računi biti veći ili manji ovisit će o tome koliko se otpada odvaja.

Dobra je vijest da se naplaćuje odvoz samo zelene kante, predviđene za mješoviti komunalni otpad. Odvoz ostalog otpada, dakle smeđeg spremnika te plave i žute vrećice, besplatan je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!