12:11 / 05.10.2019.

Autor: IMS/HRT

Zadrani proslavili Dan obrane grada

Foto: Vladimir Šetka/HRT

Foto: Vladimir Šetka/HRT

Foto: - / HRT

Prije 28 godina Zadar je gorio. Napadan s mora, kopna i iz zraka. Tih prvih dana listopada smrtno su stradala čak 43 branitelja i civila. Pogođeno je 120 objekata. No, grad nije pao.
U Zadru je obilježena 28. godišnjica obrane grada od velikosrpske agresije. Središnja svečanost održana je u gradskoj četvrti Dračevac, u kojoj su hrvatski branitelji '91. zaustavili i razbili okupatorske snage te ih natjerali na povlačenje.

- Gotovina: Dobro je imati emocije, ali moramo biti razumni

Na misnom slavlju ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije i na svečanoj akademiji kod spomen-obilježja bio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković sa sedam ministara. Uslijedio je pozdravni prelet letačkih posada 93. zrakoplovne baze HRZ-a za branitelje Zadra.S nekadašnje prve crte obrane grada javio se Edi Škovrlj. Rekao je da tenk JNA, koju su branitelji uspjeli pogoditi u posljednjem trenutku, svjedoči o tome u kakvoj je opasnosti bio grad. Time je, naime, spriječen dublji proboj u sam grad.

Prvi veliki Mladićev poraz

Ratko Mladić tada je Zadar napao s više od 5000 vojnika i 60 tenkova. No, zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja, Zadar je bio preveliki zalogaj, javio je Škovrlj. Dodao je da je Zadar prvi veliki Mladićev poraz, nakon čega je naredio 100 dana svakodnevnog granatiranja i života bez struje i vode.- Imali smo volju i želju i vjeru, jest da nas je bilo malo. S obzirom na municiju, jako smo malo i municije imali, nažalost - 4 okvira i 3 bombe, rekao je Petar Paleka, branitelj iz Zadra.

- Najstrašnije je bilo što je u tome danu, na današnji dan, znači 5.10., poginulo naših pet prijatelja iz 3. imotske bojne, rekao je Dubravko Šumanović, branitelj iz Imotskog.

- Sjećamo se, naravno, svih branitelja, svih poginulih u toj neravnopravnoj borbi u kojoj je hrvatski duh pokazao da je nepobjediv kad Hrvati nastupaju jedinstveno, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!