18:28 / 14.02.2020.

Autor: Ruža Ištuk/V.K./IMS/HRT

Zagreb: 300 vodećih stručnjaka na simpoziju o koronavirusu

-

-

Foto: - / -

U Zagrebu na simpoziju o koranavirusu okupilo se 300-tinjak stručnjaka. Istaknuto je da je virus otkriven prije samo dva mjeseca te je još mnogo nepoznanica.
U Zagrebu na simpoziju o koranavirusu okupilo se 300-tinjak stručnjaka. Istaknuto je da je virus otkriven prije samo dva mjeseca te je još mnogo nepoznanica - od toga kako se prenosi, kliničke slike, načina liječenja do dijagnostike.

- Više od 1400 umrlih, Kina priznala smrt šestero zravstvenih radnika
- Ministri zdravstva na izvanrednom sastanku u Bruxellesu
- Pacijent u Zaboku nema koronavirus

Predavanja i govori u jednoj dvorani, prijenos u druge dvije, ali i putem YouTube kanala. Nije bilo dovoljno mjesta za sve zainteresirane.
Profesor Ahmetagić sa svojim je timom stigao iz Tuzle.    

- Došli smo po nova saznanja jer novi koronavirus je po procjeni WHO-a globalna prijetnja, posebno zemljama s nerazvijenim zdravstvenim sistemom kakav je na žalost i zdravstveni sistem u tranzicijskoj BiH, naglasio je prof.dr.sc. Sead Ahmetagić, dr. med., načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

Ništa ne prepuštaju slučaju ni stručnjaci iz Hrvatske.

- A kako smo mi iz Rijeke sad prijestolnica kulture u ovoj godini, imat ćemo veliki ulaz turista, između ostalog u Opatiju dolazi jako puno Kineza. Jednostavno smo vezeni s mogućnošću dolaska kruzera i možemo očekivati da se u jednom trenutku pojave i osobe koje mogu biti potencijalno pacijenti, koji mogu imati novi koronavirus, istaknula je Maja Farkaš, dr.med, specijalist medicinske mikrobiologije s parazitologijom.

Ministar zdravstva prenio je dojmove i zaključke iz Bruxellesa, od mogućeg problema na granicama, do nestašice supstancija za pojedine lijekove.

- Moramo biti oprezni, moramo iz dana u dan pratiti epidemiološke situacije jer je izvjesno da ako epidemiološka situacija eskalira, da ovi zaključci i ovaj vid odgovora neće biti dostatni. Stoga moramo komunicirati, pripremati se i iz sata u sat pratiti situaciju, naglašava Vili Beroš, ministar zdravstva.

U Hrvatskoj nema potrebe za nošenjem zaštitnih maski, no stručnjaci su na oprezu.

- Virus je star tek dva mjeseca i trebat će još puno toga da shvatimo o čemu se radi u smislu prijenosa, kliničke slike, načina liječenja, dijagnostike i svega drugog. Mislim da su već brojne mjere poduzete i u Hrvatskoj i u svijetu da bismo bili maksimalno spremni za eventualno daljnje širenje virusa, rekla je prof.dr.sc. Alemka Markotić,  dr. med., ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Fran Mihaljević”.

Koji na sreću još nije stigao do Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!