12:12 / 28.01.2022.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/Hina/J.L.

Zagreb će pučkoj kuhinji podmiriti razliku u cijeni računa za plin

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare rekao je da se mora naći rješenje za oko 3500 poslovnih korisnika koji su dobili višestruko veće račune za plin. Rješenje je pronađeno za pučku kuhinju na Svetom Duhu. Razliku u računu za prosinac, koji je veći za 20-ak tisuća kuna, podmirit će Grad Zagreb. 


- Naravno da ćemo i u sljedećim mjesecima pokriti svu tu razliku. To je situacija u kojoj subvencioniramo tu uslugu već iz proračuna, jednostavno ćemo rebalansom osigurati da se taj udar što se tiče konkretno pučke kuhinje ne osjeti i da normalno može funkcionirati s pružanjem besplatnih obroka, istaknuo je Tomislav Tomašević.

Dodao je da Zagreb financira rad kuhinje sa 700.000 kuna godišnje iz proračuna te da će povećati subvenciju i pokriti razliku koja nastaje zbog povećanih računa plina.

Tomašević je izjavio da prepucavanje oko toga tko je najodgovorniji za rast cijena plina poslovnim korisnicima u Zagrebu neće puno pomoći građanima, već se mora pronaći rješenje, u suradnji s državom.

Poslovnim korisnicima u Zagrebu cijene plina od studenog porasle su višestruko, nekima i do 400 posto, a zbog propusta u nabavi plina u kolovozu prošle godine smijenjen je direktor Gradske plinare Zagreb Opskrba Igor Pirija, za kojeg je Tomašević rekao da je HDZ-ov kadar.

- Sve sam rekao jučer u Gradskoj skupštini, objasnio sam detaljno da su ugovori s varijabilnom cijenom potpisivani u lipnju, a s kupcima su se potpisivali ugovori po fiksnoj cijeni još tamo negdje u ožujku, travnju, kaže Tomašević.

Komentirao je i savjetovanje o nacrtu prijedloga Odluke o podnošenju prijedloga i peticija građana, koje traje do 17. veljače, istaknuvši kako je ideja prijedloga omogućiti građanima da prikupljanjem potpisa mogu određenu temu staviti na glasanje u Gradskoj skupštini.

Preneseno vlasništvo nad nekretninama pet domova za starije

Tomašević i ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Ivan Serdar potpisali su u petak ugovor o prijenosu vlasništva pet domova za starije u Zagrebu bez naknade.

U ruke Grada Zagreba prelaze nekretnine pet domova - Peščenica, Medvešćak, Centar, Sveti Josip i Sveta Ana, koje su dosada bile u formalnom vlasništvu HZMO-a.

Osnivačka prava prenesena su prije 20 godina, međutim nije bilo preneseno vlasništvo nad nekretninama. Zagreb je ulagao u nekretnine iako nije bio njihov vlasnik, tu su bili problemi vezani uz prijave za EU fondove, kaže Tomašević dodajući da se time raščišćavaju odnosi između grada i države.

Zagrebu preostaje riješiti vlasništvo nad nekretninama još dva doma, vrijednost nekretnina tih pet domova je viša od pola milijarde kuna, no Gradu Zagrebu vlasništvo je preneseno bez naknade.

Serdar je podsjetio kako 2020. donesena odluka Vlade kojom je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike zaduženo da u suradnji s HZMO-om uredi vlasništvo nad domovima za starije i prenese ga na osnivače, odnosno županije, što je bilo i u slučaju Grada Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!