U Zagrebu otvoreno moderno reciklažno dvorište

01.08.2023.

16:28

Autor: HRT/Hina

U zagrebačkoj četvrti Podsused Vrapče otvoreno je najveće i najmodernije fiksno reciklažno dvorište u gradu. Površinom od 5.500 četvornih metara zadovoljit će potrebe gotovo 45 tisuća stanovnika. Uz to što je novo i lijepo, i to će reciklažno dvorište pridonijeti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada.

Ukupna vrijednost projekta je 1.226.694,21 eura, a oko 50 posto financirano je iz EU fondova putem Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva gospodarstva. Reciklažno dvorište radit će svaki dan u tjednu i u njega je moguće besplatno odložiti 42 vrste otpada, od toga su neke standardne, a neke vrste otpada koji se smatra opasnim ili problematičnim.

Kako to tvrtke ne bi zloupotrebljavale, građani trebaju pokazati svoj račun od Holdinga, odnosno Čistoće ili aplikaciju Razvrstaj MojZG.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je na konferenciji za novinare kako se od istog razdoblja prošle godine udvostručio broj korisnika reciklažnih dvorišta, ali i kako ima mjesta za napredak s obzirom na to da prema procjenama 20 posto kućanstava koristi reciklažna dvorišta.

Do sada je izdano 3347 kazni

Također, na konferenciji je istaknuto kako je, otkad je krenuo novi model naplate i odvoza otpada, izdano 3347 ugovornih kazni, od kojih se na kućanstva, odnosno na fizičke korisnike odnosi 929 kazni, a na poslovne korisnike 2418.

Također, gradonačelnik je rekao kako je prošli tjedan potpisao akt koji je tražila Agencija za zaštitu osobnih podataka vezan za korištenje videonadzora za pomoć u sprečavanju i kažnjavanju onih koji se ne drže pravila vezanih za gospodarenje otpadom pa će se videonadzor ponovno moći koristiti u budućnosti.

Najavio je kako će u rujnu imati neke novosti vezane za sustav kontrole, kažnjavanja i gospodarenja otpadom.

Slijedi povećanje kazni?


Odgovarajući na pitanje o odvozu glomaznog otpada i ilegalnim odlagalištima, Tomašević je rekao kako se ne slaže da je situacija gora nego ikad te poručio kako je ključno, a o čemu su razgovarali s resornim ministarstvom, da se povećaju kazne kako bi se spriječilo ilegalno odlaganje otpada.

- Firme koje zarađuju na tome da ilegalno odlažu otpad ne bi smjele biti kažnjene s ovako malim kaznama kao da se radi o nekakvim komunalnim prekršajima, a ne zapravo o čistom kriminalu, rekao je.

Pri tome je građane podsjetio kako dva puta godišnje mogu besplatno naručiti odvoz glomaznog otpada, a kojeg će onda Čistoća umjesto njih odvesti u reciklažno dvorište. Na konferenciji je također istaknuto kako se odvoz smeća odvija prema rasporedu i da nema slučajeva gdje nisu nekakav otpad odvezli do te mjere da bi uzrokovao zarazu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!