Zagreb: oporba podržala štrajk radnika Čistoće, pozivaju na dijalog

23.01.2023.

14:47

Autor: V.K./HRT/Hina

Oporba podržala štrajk radnika Čistoće

Oporba podržala štrajk radnika Čistoće

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Radnici zagrebačke Čistoće od jutros su u štrajku solidarnosti s trojicom kolega koji su dobili otkaz, zbog čega je zagrebački HDZ pozvao na dijalog i smirivanje strasti, a Domovinski pokret ističe da komunalci daju sve od sebe u kaotičnoj situaciji koju je stvorila vlast u Zagrebu.

Štrajk nekoliko stotina radnika Čistoće, koji je počeo jutros uoči preuzimanja prve smjene, još traje, a radnici, koji kažu da su se okupili spontano, i dalje su u prostorijama Čistoće.

- Ovo je nota upozorenja od svih djelatnika Čistoće i cjelokupne mase. Tražimo da se na posao vrate trojica ljudi koji su dobili izvanredne otkaze, rekao je Hini radnik Čistoće koji je želio ostati anoniman.

Naglašava da štrajk, zbog kojeg jutros na teren nije izašao ni jedan kamion Čistoće, a vjerojatno neće ni u drugoj smjeni, nije pitanje pojedinca, nego da se on dogodio spontano i "da je stvar mase".

- Trenutno će nas biti, uz one koji nisu jutros izašli na teren, preko 500, 600, rekao je, istaknuvši da će njihov prosvjed i štrajk jedino moći prekinuti odluka Uprave Holdinga da se trojicu njihovih kolega vrati na posao.

Na pitanje do kada radnici planiraju ostati u prostorijama Čistoće i štrajkati, radnik Čistoće rekao je kako ni sam ne zna, odnosno da će se sve dogovoriti kao masa, pa je moguće i da dočekaju radnike iz treće smjene. No nada se da će u dijalogu s Upravom Zagrebačkog holdinga uspjeti riješiti situaciju.

Iz Zagrebačkog holdinga još se nisu oglasili o štrajku i zahtjevima radnika, no Uprava je održala sastanak s predstavnicima sindikata unutar Čistoće.

HDZ kritizira model prikupljanja otpada, poziva na smirivanje strasti

Iz zagrebačkog HDZ-a reagirali su kritizirajući zagrebački model prikupljanja otpada i upozorili na nedostatnu infrastrukturu. Kažu i da radnici, čiji su otkazi bili okidač za današnji štrajk, "nisu napravili ništa protiv onoga što inače rade u redovitim aktivnostima".

"Po našim informacijama, radnici koji su dobili otkaz nisu ništa napravili protiv onoga što inače rade u redovitim aktivnostima. Nadamo se da će se isto i dokazati smirivanjem strasti i proučavanjem svih relevantnih činjenica. Radnici nisu mogli prići kontejneru koji je bio zatrpan te su morali raščistiti put", priopćeno je iz HDZ-a.

Pozvali su na socijalni dijalog i smirivanje strasti te upozorili na problem pretrpanosti kontejnera, za što je, smatraju, "kriv sustav penaliziranja odvoza miješanog otpada, dok u isto vrijeme nije stvorena infrastruktura za odvojeni otpad".

I Domovinski pokret podržao radnike Čistoće

Domovinski pokret podržao je radnike Čistoće. Tvrdi da ne postoji procedura za odvoz i zbrinjavanje otpada te ističe da to nije krivnja djelatnika Čistoće, nego gradske vlasti.

- Stoga upravo gradska vlast treba snositi odgovornost, a ne radnici koji, vjerujemo, daju sve od sebe u ovoj kaotičnoj situaciji koju je stvorila platforma Možemo, istaknuo je u priopćenju predsjednik te stranke i potpredsjednik Gradske skupštine Igor Peternel.

U međuvremenu su u javnosti istupili radnici Čistoće, koji su zbog miješanja različitih frakcija otpada prilikom odvoza dobili izvanredni otkaz. Ta je videosnimka objavljena u javnosti, a na njoj se vidi da radnici u isti kamion prazne različite kontejnere.

Jedan od njih medijima je ispričao da nisu pomiješali otpad, nego su isključivo prikupljali plastiku. Dodaje i da su u spremnike biootpada i miješanog komunalnog otpada, koji su u tom trenutku bili prazni, samo skupili plastiku koja se nalazila oko kontejnera, kako bi je lakše pokupili. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!