Štrajk radnika Čistoće zbog najave otkaza trojici kolega

23.01.2023.

09:29

Autor: Hina/HRT/R.S.

Štrajk radnika Čistoće zbog najave otkaza trojici kolega

Štrajk radnika Čistoće zbog najave otkaza trojici kolega

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Vozila Čistoće jutros ne odvoze otpad. Naime, radnici Čistoće spontano su pokrenuli štrajk zbog najave izvanrednog otkaza trojici zaposlenika koji su, navodno, spremnike s različitim vrstama otpada praznili u isto vozilo.

 Predstavnici sindikata u ovim su trenutcima na sastanku s predsjednikom Uprave Holdinga. 

 

- Jutros su radnici samoinicijativno stali, nezadovoljni zbog otkaza trojici kolega koji su im trebali biti uručeni u petak. Nakon svih ovih problema na koje smo ukazivali i na prosvjed koji je organiziran ispred Čistoće, gdje su radnici izrazili svoje nezadovoljstvo uvjetima rada, malim plaćama, ovo je sada dovelo do kulminacije i frustracije radnika tako da su odlučili da ne izađu van dok ne dobiju informaciju da se otkazi neće uručiti radnicima, rekao je Zdravko Stoilković iz Samostalnog sindikata radnika u komunalnim djelatnostima.


Zdravko Stoilković iz Samostalnog sindikata radnika u komunalnim djelatnostima

Štrajk oko 400 radnika Čistoće počeo je jutros u šest sati, kada su, netom prije početka smjene, samoinicijativno odbili izaći na radne zadatke. Okupili su se ispred sjedišta Čistoće u Radničkoj 48, iskazujući nezadovoljstvo sankcijama koje prijete trojici njihovih kolega.


Riječ je o incidentu s odvozom otpada na Središću, kada su radnici u jednom kamionu Čistoće snimljeni kako različite frakcije otpada (papir, miješani otpad, biootpad i plastiku) bacaju u isti kontejner, što je u suprotnosti s obvezom odvojenog prikupljanja otpada.


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, nakon što je objava te snimke izazvala zabrinutost u javnosti i reakcije gradske oporbe, najavio je da će pronaći i sankcionirati odgovorne, istaknuvši da je riječ o "izoliranom slučaju".


To je bio okidač za spontano okupljanje radnika, koji, prema snimci koju je na Facebooku podijelio zastupnik Mosta u Gradskoj skupštini Trpimir Goluža, ustraju u zahtjevu da im se kolege vrate na posao.


Tražimo povratak radnika, ni jedan radnik odavde neće izaći dok se oni ne vrate, pod cijenu svake sankcije i otkaza, čuje se zahtjev jednog od okupljenih radnika.


Iako tvrdi da je štrajk organiziran spontano, među radnicima je bila i predsjednica Sindikata Čistoća Zagreb Mirjana Kaltak.


Na istoj snimci Kaltak kaže da je zajedno sa sindikalnim povjerenikom Sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Zdravkom Stoilkovićem zbog štrajka pozvana na sastanak s Upravom Zagrebačkog holdinga.


Iz Holdinga za sada nisu komentirali štrajk, a prema pisanju medija, među okupljene radnike jutros je došao i voditelj Čistoće Davor Vić te uzalud apelirao da uđu u kamione i počnu raditi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!