Zagreb slavi svoj dan

08:17 / 31.05.2022.

Autor: T.V./HRT

Grad Zagreb

Grad Zagreb

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Zagreb danas obilježava svoj dan i blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, nebeske zaštitnice grada pod Sljemenom. U povodu toga organizirana je svečana dodjela javnih priznanja Grada Zagreba i nagrade Zagrepčanka godine. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na svečanosti se zauzeo za Zagreb kao grad okrenut budućnosti, kao otvoreni i solidarni grad koji slavi svoje različitosti.

- Naša vizija Zagreba kao otvorenog grada jest grad u kojem su svi dobrodošli bez obzira na svoje porijeklo, naciju, boju kože, vjeroispovijest i seksualnu orijentaciju, istaknuo je Tomašević.

Zamišljamo grad, dodao je, u kojem mladi mogu ostvariti svoje potencijale i ne moraju odlaziti van, u kojem su građanima dostupni priuštivo stanovanje, dinamična kulturna ponuda, kvalitetni vrtići i škole, razvijena prometna infrastruktura, kvalitetan javni prijevoz, sva potrebna zdravstvena skrb, povoljne i kvalitetne komunalne usluge i sve drugo.

- Dajemo sve od sebe da opravdamo ukazano povjerenje, ali i tražimo sudjelovanje građana u promjenama, od toga kako razdvajamo i odlažemo otpad, preko prelaska na obnovljive izvore energije i manje oslanjanje na automobile, do razvoja kulture u zajednici i jačanje mreže socijalne podrške u gradskim četvrtima, istaknuo je.

Rekao je da sada postavljaju temelje za promjene koje će građani puno više osjetiti u nadolazećim godinama, jer grad žele vratiti na put onoga što moderni gradovi danas jesu - pokretači nacionalnog zaokreta prema održivom, demokratskom i pravednijem društvu.

- Pozivam sve da nam se pridruže u izgradnji otvorenog, socijalno pravednog, pristupačnog i zelenog grada 21. stoljeća u kojemu je svima ugodno živjeti, poručio je gradonačelnik Tomašević.

Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je gradskoj vlast da bude pošteni, stroga, pragmatična i da ne da korupciji ni da joj se osmjehne, da se bori za svaki euro iz EU fondova te da sredi Donji grad koji je stradao u potresu.

- Sredite taj Donji grad. To možete čak i bez Vlade koja neće biti protiv toga. Budete li čekali Vladu, prevelika je, preinertna je, znam po svom iskustvu. Donji grad vam je najveći izazov - to je ono po čemu je Zagreb u onoj propaloj, bivšoj državi bio jedinstven. Učinite da opet bude tako, poručio je Milanović.

Izaslanik predsjednika Vlade, ministar Davor Filipović poručio je kako su obnova Zagreba, razvoj poduzetništva, vodno-komunalne, prometne i druge infrastrukture, djelotvoran sustav gospodarenja otpadom, sigurnost opskrbe električnom energijom i drugim energentima i građana i gospodarstva - zajednički prioriteti nacionalne i gradske vlasti.

Također su prioritetni obnova i izgradnja vrtića i škola.

I izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Mario Kapulica rekao je kako se nada da će Zagreb u suradnji s Vladom uspjeti ostvariti sve one ciljeve koje svi priželjkujemo.

Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović poručio je kako je njihova vizija Zagreba kao moderne, napredne i prepoznatljive europske metropole u kojoj se kvalitetno živi, to je grad svih boja, uključujući i duginih boja.

Nagrada "Zagrepčanka godine" dodijeljena je odvjetnici Sanji Bezbradica Jelavić za izniman doprinos u zaštiti i ostvarenju temeljnih ljudskih prava i sloboda najranjivijih skupina.

Dodijeljeno je 15 Nagrada Grada Zagreba za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu institucijama, udrugama i građanima.

Nagrada Grada Zagreba dodijeljena je Ambulanti za liječenje boli Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, spisateljici Ivani Bodrožić, crkvenoj glazbenici, profesorici muzike i nastavnici ritmike i plesa mr. Hedi Gospodnetić, studentu sportašu Ivanu Hukleku, akademskoj grafičarki, umjetnici Sanji Iveković te filmskoj producentici Ankici Jurić Tilić.

Također, Nagrada Grada Zagreba dodijeljena je obrtu Kišobrani Cerovečki, prof. dr. Ivanu Mlinaru i prof. dr. Hrvoju Klasiću, redovitom profesoru u trajnome zvanju na Fakultetu elektronike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Ivanu Petroviću, feminističkoj aktivistkinji, konzultantici Autonomne ženske kuće Zagreb - žene protiv nasilja nad ženama Nevi Tölle, Udruzi za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom "ZAMISLI" te Udruzi žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU.

Nagrada Grada Zagreba dodijeljena je i diplomiranom inženjeru arhitekture i akademskom slikaru Vinku Uhliku, paraolimpijcima Ivanu Katanušiću, Anđeli Mužinić Vincetić i Heleni Dretar Karić te Osnovnoj školi Gustava Krkleca. 

Proslavljena svečanost Majke Božje od Kamenitih vrata

Svečanost Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba, proslavljena je misom ispred zagrebačke katedrale.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. Lazarus You Heung-sik, pročelnik Kongregacije za kler, u zajedništvu s kardinalom Josipom Bozanićem, zagrebačkim nadbiskupom i metropolitom, te s drugim biskupima i brojnim svećenicima.

Zagrebački nadbiskup i metropolit, kardinal Josip Bozanić čestitao je Lazarusu You Heung-siku na imenovanju za kardinala - u nedjelju je papa Franjo objavio da će You Heung-sik 27. kolovoza biti uvršten u zbor kardinala Svete rimske Crkve.

Mons. Lazarus You Heung-sik rekao je kako je, kada je saznao za imenovanje osjetio istodobno ganuće, nedostojnost i neprikladnost, ali, kao što je pokušao činiti cijeloga života, sve je odmah stavio u Gospine ruke.

- Koristim i ovaj susret da bih svoju osobu i svoje služenje svećenicima, đakonima, bogoslovima i sjemeništarcima cijeloga svijeta povjerio vašim molitvama, a zbog te ću podudarnosti, od sada nadalje Hrvatsku uvijek nositi u svome srcu, dodao je.

U svojoj je homiliji rekao kako Marijina religioznost nije statična, življena kao osobna utjeha ili bijeg od životnih poteškoća, već ju slušanje Božje riječi odmah potiče da iziđe iz kuće na životne putove, ususret životu i to cijeloga života. Ustvrdio je kako od Marije učimo da nas vjera ne smije ukočiti i ukopati nas u našim sigurnostima, nego nas treba pokrenuti, promijeniti naš način postojanja, razmišljanja i djelovanja, treba nas učiniti osobama sposobnima hoditi u povijesti svakoga dana, razlučivati stvarnost i izabirati ono što je ispravno za nas i za naše bližnje.

Kardinal Franjo Kuharić proglasio je 31. svibnja 1991. Majku Božju od Kamenitih vrata zaštitnicom grada Zagreba, što se slavi od 1993. Na Kamenitim vratima se od davnina štovala slika Marije Kraljice s djetetom Isusom u ruci, a 1731., u noći s 30. na 31. svibnja, u velikom požaru na Gornjem gradu izgorio joj je okvir, ali ne i slika.

Proslava Majke Božje od Kamenitih vrata počela je jutarnjim misnim slavljem, a lik Majke Božje od Kamenitih vrata mladi su prenijeli na oltarni prostor ispred katedrale, gdje su se u molitvi pridružili Papi za mir u svijetu, posebno u Ukrajini. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!